Через аномально тепле літо триває активність кліщів у природі, відповідно є ризик інфікуватись небезпечними хворобами, у першу чергу поширеним на теренах Волині кліщовим лаймбореліозом.

Так, у місті Нововолинську зареєстровано черговий випадок захворювання на хворобу Лайма (кліщовий лаймбореліоз), інформує ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Захворювання спричинено укусом кліща під час відпочинку на березі річки Західний Буг в кінці червня поточного року. На 5 добу відмічено почервоніння на шкірі, що сприйнято як реакцію на укус комахи. Через місяць виникла еритема на місці укусу кліща і хвора звернулась за медичною допомогою. Лабораторно підтверджено наявність в організмі збудників лаймбореліозу.

На сьогодні в області зареєстровано 8 випадків хвороби, найбільше – у місті Нововолинську (4), а також у Горохівському і Луцькому районах. Всі випадки захворювання спричинені укусами кліщів після відвідування лісових масивів під час збору ягід та відпочинку на природі.

 За оперативними даними щотижня з приводу укусів кліщів до лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою звертається від 30 до 50 волинян. Хоча це ще не повна інформація, адже значна частина громадян знімає кліща з тіла самостійно, не звертаючись до медичної установи.

З даними багаторічних спостережень, найбільша активність кліщів на території області припадає на період з квітня по жовтень включно. Значна частина випадків хвороби Лайма спричинена перебуванням у лісах під час збору ягід, грибів та відпочинком на природі (до 70%), решта випадків пов’язані з роботами на дачних масивах та відвідуванням міських парків.

Епідеміологічними розслідуваннями встановлена схожість симптоматики: у більшості випадках відмічався свербіж, набряк і почервоніння шкірних покривів та наявність еритеми в ділянці укусу кліща. Майже у всіх випадках захворювання кліщового лайбореліозу підтверджено лабораторно.