На Волині підприємці з однієї фірми позмагались за поставку медичних сумок для Агенції розвитку Єврорегіону «Буг».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Комунальна установа «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» 1 липня підписала угоду з підприємицею Тетяною Пронозою на поставку медичних сумок-укладок з комплектацією для добровільних рятувальних-загонів. За 15 комплектів вона отримає 477,4 тис. грн. Підприємиця позмагалась у закупівлі з своїм бізнес-партнером Георгієм Островим. Цьогоріч з ним вони заснували дві спільні медичні компанії.

Згідно з тендерною документацією, розміщеною у системі публічних закупівель «Prozorro», установа хотіла придбати 15 сумок-укладок для рятувальників-добровольців, які надаватимуть домедичну допомогу простраждалим у ДТП. До їх комплектації мали входити плівки-клапани для проведення штучного дихання, дихальні мішки типу АМБУ для дорослих, трикутні фіксувальні косинки, іммобілізаційні шини, антисептичні засоби, фіксуючі гіпоалергенні пластирі тощо.

Усі комплекти комунальна установа купує у рамках проєкту «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області». Він співфінансується ЄС завдяки Програмі прикордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» 2014-2020». На Волині проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», у Польщі – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».

У документах зазначають, що комплекти використовуватимуть добровольці пожежно-рятувальних підрозділів з 15-ти територіальних громад – Устилузької, Поромівської, Павлівської, Литовезької, Іваничівської, Вишнівської, Рівненської, Голобської, Дубівської, Колодяжненської, Заболоттівської, Шацької, Любешівської, Жидичинської та Луківської.

Крім того, замовник хотів, щоб такі комплекти були новими та виготовленими не пізніше 2019 року. А гарантійний термін на них мав складати не менше 12-ти місяців. Згідно з договором, поставити комплекти підприємиця мала до 20-го липня цього року.

Окрім переможниці, у закупівлі взяли участь ще троє підприємців. Найвигіднішу пропозицію надав одесит Вадим Волков – 333,33 тис. грн. Однак замовник відхилив її нібито через невідповідність документації кваліфікаційним критеріям. Зокрема у протоколі йшлося про те, що підприємець подав довідки про аналогічні договори, у яких не було контактів замовників. Крім того, він нібито надав суперечливу інформацію щодо аналогічного договору постачання: у ньому був відсутній підпис та печатка продавця тощо.

Трохи дорожчу пропозицію запропонувала підприємиця Юлія Науменко – 450 тис. грн. Однак і вона не підійшла замовнику. Причиною її відхилення стала знову ж таки невідповідність кваліфікаційним критеріям. У складі тендерної документації була довідка про аналогічний досвід, яку не завірили печаткою та підписом продавця, а також вона не надала копії сертифікатів про відповідність продукції вимогам технічного регламенту щодо медичних виробів тощо.

Переможною ж стала наступна пропозиція – 477,4 тис. грн від підприємиці Тетяни Пронози. 1 липня замовник уклав з нею відповідну угоду про поставку. Ще один учасник закупівлі, підприємець Георгій Остров практично не знижував початкової ціни. Лишивши її на рівні 503,3 тис. грн.

Тетяна Проноза та Георгій Остров 13-го квітня цього року стали засновниками ПП «Медторг-Експрес», а 30-го червня заснували ТОВ «Приватна поліклініка «Мед-Експрес». Обидві фірми зареєстровані у Луцьку на вул. Ковельській, 3. Основна їхня діяльність – загальна медична практика.

Обоє підприємців для участі у закупівлі подали схожу документацію. Зокрема, їхні довідки мають однакові вихідні дані, зміст, помилки та дефекти друку/сканування. Також підприємці подали документи в один день, з різницею всього у дві години.

«На перший погляд, зв’язків не видно, адже на тендері підприємці зустрілися вперше. Документи подані в різному форматі. Водночас, деякі довідки мають спільні ознаки оформлення. Зокрема, однаково позначені в частині вихідної документації, використано великий шрифт в назвах документу та адресата. Точно є фактом те, що Остров не хотів перемагати. Під час аукціону не торгувався, подав не всі документи», – прокоментувала закупівлю юристка громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак.

Змови між підприємцями чи фірмами у закупівлях є порушенням. Окрім того, за словами Мирослави Примак, такі дії призводять до того, що замовник купує товар дорожче.

«Змови на тендерах караються Антимонопольним комітетом, оскільки це не сприяє здоровій конкуренції. Домовленості про участь в одному тендері здійснюються з метою просунути дорожче свій товар, усунути реального конкурента», – додала юристка.

Згідно з інформацією аналітичної системи «YouControl», Тетяна Проноза зареєструвалась підприємицею 25 липня 2017-го року у селі Струмівка на вул. Світлій, 9. Її основна діяльність – агентства нерухомості. А ЗМІ раніше називали Тетяну Пронозу фахівцем у сфері новобудов та продажу житла.

Георгій Остров зареєструвався фізичною особою підприємцем у червні 2007 року у Луцьку на вул. В’ячеслава Чорновола, 2В. Основна його діяльність – інші роботи із завершення будівництва. За даними «Prozorro», Георгій Остров брав участь переважно у закупівлях, які стосувались ремонтних робіт, та навіть підписав чотири угоди на проведення ремонтів. Він також є співзасновником та співвласником ТОВ «Фасад Групп», яке зареєстроване у листопаді 2020-го року у Луцьку на вул. Дубнівській, 15. Компанія займається роботами із завершення будівництв.

Вадим Волком зареєструвався підприємцем 20 вересня 2018-го року в Одесі на вул. Спиридонівській, 18/24. Його основна діяльність – оптова торгівля фармацевтичними товарами. Юлія Науменко зареєструвалась підприємицею 18 березня 2002-го року у Києві на просп. В. Порика, 7А. Основна її діяльність – оптова торгівля фармацевтичними товарами.