Витяг із розмови Ярослави Савош та Валерія Мазіна в студії ГІТ.

Світлодіоди, які влаштовані в самому світильнику, можуть мати різні типи, від них же залежить яскравість, а от у вартість самого світильника враховано ці та інші компоненти. Дуже багато світлодіодів пропонує китайський ринок, але є свої виробники й в Україні. Щодо гарантії, то можу сказати з відомого досвіду нашого та підрядників, на обєктах, де доводилося міняти світильники, була вимога 10 років. Договори підписали за цією гарантією. Якщо в Луцьку вийде з ладу світильник раніше терміну, його замінять за гарантією.

Скільки таких замін вже провели?

Якби передати у відсотках, то за останні два роки менше 5%. Закономірностей з виробниками не помітили.

А скільки коштує негарантійний ремонт?

Світильник може коштувати від півтори тисячі гривень до 6000-7000. Крім світлодіодного контролера, потрібно зважати на блок захисту від перепадів напруги, розуміємо, що краще оснащений світильник буде дорожчий від типового. В ціну ремонту також закладають технічні послуги й дрібніші фактори, як, наприклад, доїзд до місця.

З якими блоками захисту встановлювали світильники?

Коли були можливості, то на 10 кіловольт. Він захищає від перепадів напруги, блискавки, адже дуже багато є повітряних ліній по місту.

Якщо в провулку недостатнє освітлення, то чи є практика доставляти світлодіоди?

Ні, легше замінити світильник. Наприклад, демонтований встановити за іншою адресою, а на проблемне місце встановити потужніший. До речі, промисловість іде вперед. Світильники на 100 Ват нині мають значно кращу яскравість, ніж ті самі моделі, наприклад, 10 років тому.

АРХІВ УСІХ ВІДЕО СТУДІЇ ГІТ ЗА ДАТАМИ ТРАНСЛЯЦІЙ.