Натуральні солодощі з максимальним збереженням поживних мікроелементів заповзялася готувати камінь-каширка Вікторія Гарбарчук. Її інстаграм-бренд з оригінальною назвою «Сушка-петрушка» (Sushkapetrushka) поступово підкорює серця і шлунки вибагливих ласунів.

Про це пише «Полісся».

Раніше Вікторія працювала медсестрою у місцевій лікарні, а коли вийшла у декретну відпустку, зрозуміла, що не готова даремно гаяти часу. Так їй на думку спала ідея зайнятися виготовленням пастили, адже зараз як ніколи стала популярною тема правильного харчування і здорового способу життя. З іншого боку — це нова для Каменя-Каширського ніша у можливості розвитку власної справи. Відтак уже рік дівчина невтомно експериментує із смаковими поєднаннями і привчає краян до вітамінізованого харчування.

«Найперше прагнула, аби моя дитина їла максимально корисні продукти, а коли рідні високо оцінили нову для себе альтернативу промисловим солодощам – вирішила ділитися такими снеками з іншими матусями. Спочатку зробила пастилу з яблук, адже це основа прикорму для наймолодших. Потім почала сміливо фантазувати і цей процес захопив. Приємно, що й краянам такі ласощі припали до душі. Тепер хочу, аби смаком дитинства й задоволення стала пастила. Тим паче, що вона корисна не тільки для малечі, але й вагітним, спортсменам, діабетикам тощо», – зауважує майстриня.

Жоден «ідеальний» рецепт з інтернету не може гарантувати 100-відсоткового успіху, тож Вікторії потрібно було до всього прийти самій. Придбала професійну електросушарку, методом проб і помилок знайшла правильну структуру для пастили і підібрала гармонійне поєднання фруктів.

Тепер готує близько 20-ти видів корисних смаколиків. В асортименті – апельсин, лимон, вишня, малина, чорниця, абрикос, груша, слива, шовковиця, яблуко з грецьким горіхом або кокосовою стружкою, ківі та м’ята, банан та какао, і навіть… щавель. У планах – висушений екоснек з помідорів та моркви.

Співрозмовниця зізнається: на перший погляд приготування пастили нескладне, але насправді це зовсім непросто. І загайно. Щонайменше потрібно запекти яблука без шкірки та кісточок, вгадати із консистенцією пюре та пропорціями інгредієнтів і витримати більше 10 годин, аби оцінити готовий до споживання виріб. Водночас є такі поєднання, які «не піддаються» з першого разу і добряче випробовують нерви господинь на міцність.

Наприклад, досвід висушування пастили з хурмою тричі був для Вікторії невдалим, норовливим складником виявився і йогурт. Натомість фаворитами майстрині стали ласунки з апельсином, а також «дует» яблуко-груша – особливо смачне і солодке поєднання завдяки природним властивостям фруктів, бо ж пастила готується без грама цукру чи будь-яких інших складників на кшталт барвників чи ароматизаторів, підсилювачів смаку. Максимум, що можна додати, – це трішки меду, і то лишень у випадку, якщо фрукти занадто кислі.

Все ж цінність і секрет популярності пастили — у дієтичності та низькокалорійності. Цей продукт зберігає всі поживні речовини та корисні властивості фруктів чи ягід завдяки тому, що виготовляється без термічної обробки. У свою чергу, технологія випаровування вологи робить такі солодощі ще й концентрованими: у 100 грамах пастили міститься близько 1,5 кілограма фруктів! При цьому, зауважує підприємлива господиня, зберігається до 97 відсотків вітамінів.

Вікторія Гарбарчук так захопилася ідеєю заміни цукерок натуральними продуктами, що взялася також за виготовлення фруктових чіпсів (фріпсів). Справжнім відкриттям літнього сезону для неї стали кавунові – яскраві і надзвичайно солодкі, а зимові улюблениці – яблучні з медом та горішками. Пропонує аудиторії й нині популярні в Америці та Західній Європі джерки – в’ялене (підсушене) мариноване м’ясо. Таким чином виходять оригінальні закуски із соленим, пікантним та напівсолодким присмаком, які зберігаються тривалий час і без охолодження.

До слова, такі наїдки обрано навіть їжею космонавтів NASA. Звичайно, багатьом краянам перелічені вище кулінарні вироби ще зовсім незнайомі і незрозумілі, однак наша героїня вірить, що невдовзі ситуація зміниться. Можливо, з часом Камінь-Каширщина гордо зазвучить новою торговою маркою. Все ж, переконана завзята Вікторія, якщо будеш вірити у свою справу, то все вийде.