«Їй 29, у неї сатурація 60%, чоловік просить витягти з того світу, і поки ви спите в 02:15, я дивлюся в ці очі», каже лікарка.

Наприкінці вересня побільшало людей із ускладененнями від ковіду, серед молодих госпіталізованих усі не мали щеплень, за винятком одного чоловіка, але він хворів майже безсимптомно. Оскільки клініка приватна, а він у зоні ризику, то вирішив перестрахуватися. Такий досвід у киянки Владислави Романюк, яка наголошує, що антивакцинатори забирають людський і технічний ресурс. 

Оптимальний показник насиченості крові киснем у здорової людини складає 95-99%. Як з’ясувалося, у протоколі надання медичної допомоги для лікування COVID-19 не вказується, яким має бути відсоток насичення крові киснем у пацієнта, щоб можна було його виписати додому після госпіталізації. Досвідчені лікарі кажуть: рішення приймається у кожному окремому випадку у комплексі, залежно від стану пацієнта. «Зазвичай пацієнтів виписують із мінімальною сатурацією 94-95%», – говорить головна інфекціоністка Вінничини Лариса Мороз, яка розробила перший протокол лікування ковіду в Україні. – Може бути і таке, що людину випишуть із сатурацією 90-91% і вона може бути на кисневій підтримці на концентраторі протягом 1-2 місяців. 

Лікарка-інфекціоніст вищої категорії, координаторка тренувального центру з підготовки мобільних бригад для проведення щеплень, членкиня правління ГО "Батьки за вакцинацію" Надія Дребот в етері студії ГІТ наголосила:

  1. Щеплена інфікована людина поширює вірус значно менше, ніж нещеплена. 
  2. Батьки мають право вимагати, щоб вихователь чи вчитель був вакцинований.
  3. Навіть тим, хто перехворів і вірить у свій імунітет, потрібно зробити щеплення.
  4. Щеплена людина переносить захворювання в легшій формі.
  5. Більше осіб погоджувались би на вакцинацію, якби розуміли, які загрози становить постковідний стан.
  6. Діабет чи бронхіальна астма – це показання до вакцинації проти коронавірусної інфекції, а не протипокази.
  7. Той, хто вакцинується, підписує інформовану згоду. Перший підпис стосується ознайомленості з тим, якою вакциною відбудеться шеплення, а також як організм це може сприйняти (це мав розповісти лікар), як коригувати реакції і куди звертатися у разі питання щодо свого самопочуття чи наступної дози. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які країни ЄС не визнають українських сертифікатів про щеплення від ковіду?

Топ осінніх порад від лікарів не містить довгого переліку “ліків для покращення імунітету” (бо таких не існує).

Захист свого здоров’я восени – це передусім всебічне піклування про себе. Терапевтка Владислава Романюк радить таке:

🍁Базою для підтримання нашого імунітету має бути дотримання режиму дня та харчування.

🍁Потрібно займатися спортом і гуляти на вулиці.

🍁Одягатися слід відповідно до прогнозу погоди. Краще мати кілька шарів одягу, щоб у разі потреби можна було утеплитися чи скинути зайве.

🍁Також важливо відпочивати й мати повноцінний сон.

🍁Усі вітаміни ми повинні отримувати з продуктів, а не з таблетованих препаратів! Восени й взимку фрукти й овочі можна заморожувати й висушувати – так вони не втрачають корисні мікроелементи.

🍁Які продукти обрати? Різноманітні: наприклад, білки тваринного походження (м’ясо, риба, яйця, молочні та морепродукти), білки рослинного походження (бобові, квасоля, гречка), сезонні овочі й фрукти (перець, виноград, цитруси).

🍁Вакцинація від грипу й COVID-19 – це надійний захист від захворювань із ускладненнями, тож у цей період слід зробити щеплення.

АРХІВ УСІХ ВІДЕО СТУДІЇ ГІТ ЗА ДАТАМИ ТРАНСЛЯЦІЙ.