«Тільки тому що я народився чоловіком, я можу померти приблизно на три роки раніше, ніж будь-яка жінка, народжена в один день зі мною», – пише Девід Робсон для BBC Future і наводить приклад Швеції: У 1800 році очікувана тривалість життя при народженні становила 33 роки для жінок і 31 років для чоловіків, сьогодні вона складає 83,5 і 79,5 років відповідно. За більш ніж два століття різниця у 5% між тривалістю життя обох статей залишилася незмінною.  До слова, в Україні жінки живуть всередньому довше за чоловіків на 9-10 років. 

Співвідношення рівня летальності від ускладнень, спричинених ковідом, між жінками і чоловіками, згідно з даними із понад 20 країн, – один до двох. То чому жінки більш живучі, так би мовити? Чи краще запитати, чому чоловіки йдуть у засвіти швидше? У цьому тексті я ігнорую фактаж про дитячу смертність і оперую лише перевіреними даними щодо дорослих.

Психосоматика! А чом би й ні?"

Ольга Мацьоха в статті «Чому «справжні чоловіки» помирають рано?» нагадує про чотири основних типи гендерно-рольових конфліктів, що їх виділив Джозеф Плек, а я узагальню до двох і деталізую думку:

1. Стурбованість успіхом, владою та змаганнями, вимога відповідати очікуванням про потужного самця, який здолає, здобуде, досягне. Конфлікт між роботою і сім’єю – важко поєднувати, коли на тобі стільки відповідальностей, ще й фінансова, про яку неможливо забути, бо гроші потрібні на все, й про це нагадує не лише комунальна платіжка раз на місяць, а ще й живі люди поруч. «Мій дім – моя фортеця» – добре звучить, але не завжди працює. І тут питання навіть не в тому, хто скільки заробляє, а в тому, чи готовий чоловік домовитися зі своєю дружиною про те, хто і як діє в їхній новій спільній історії.

2. Дівчатка й хлопчики товаришують по-різному: коли дівчатка йдуть вулицею за руку, це не викличе алярму про лезбійок, хлопцям же властиві обійми, але завжди відповідно до події – гравець забив гол і команда радіє, як приклад. Стереотип про те, що чоловіку ніколи не можна виявляти слабкість, страх, покору. Залишити це жінкам і слабакам. Це може спричинювати невміння розпізнавати власні емоції, а ще гірше – сором при тому, що виявлене не зовсім вкладається в рамки виховання й самооцінки; можливі юнацькі, хай навіть маленькі розчарування, здатні вигулькувати в нових стосунках, а вміння обумовлювати правила, ділитися тим, «як тобі добре», а «як – ні» саме собою не прийде.

Смертей від нещасних випадків, інфекційних хвороб, захворювань дихальної й сечостатевої систем та шкіри може бути менше, якщо чоловіки будуть користуватися пасками безпеки в авто, а не ставитимуть заглушки, робитимуть щеплення та регулярно відвідуватимуть лікаря – Уляна Супрун

Уляна Супрун, коли кілька років тому вела блог, безкомпромісно заявила, що "вбивають чоловіків передусім алкоголь, куріння, харчування та доволі поширене зневажливе ставлення до свого здоров’я. Можливо, обережність дехто помилково сприймає антонімом мужності".

Рак передміхурової залози займає друге місце серед найпоширеніших чоловічих онкозахворювань в Україні. Кількість хворих на рак простати в країні збільшується: кожен четвертий або п’ятий – це пацієнт із четвертою стадією захворювання. Бувають випадки синхронізації простати раку з доброякісними захворюваннями передміхурової залози, під час лікування від якого у пацієнта виявляють онкологію на початковій стадії. Хірург-онколог-уролог, доктор медичних наук, старший науковий співробітник відділення пластичної та реконструктивної онкоурології Національного інституту раку Олександр Стаховський пояснює, що якщо говорити про рак простати, то на локалізованій стадії прооперований пацієнт має виживаність 97-98% через 10 років після початку лікування. І, якщо 62-65-річний пацієнт помирає через 10 років, то частіше за все це стається не через онкологію, а через інші захворювання. Тому прогнози досить обнадійливі: за умови вчасного звернення, такого пацієнта можна вилікувати.

Іноді мої пацієнти розповідають: «я – здорова людина, ніколи не скаржився на проблеми зі здоров’ям, вів здоровий спосіб життя, а тепер почала дуже боліти нога». Починаємо обстежувати людину і виявляємо рак простати вже на 4 стадії, який проявився лише тоді, коли нога перестала виконувати свою функцію. – Олександр Стаховський

Тривожні симптоми, які не можна ігнорувати:

  •  запалення нижніх сечовивідних шляхів, яке спостерігається і при інших захворюваннях простати, як-то: доброякісна гіперплазія;
  • часте сечовипускання;
  •  труднощі при сечовипусканні;
  •  поява крові в сечі – це такий симптом, коли пацієнт має мчати до лікаря.

Після 40 років ризик очних хвороб та втрати слуху значно зростає. Рекомендовано відвідувати офтальмолога та отоларинголога щорічно, навіть, якщо скарги відсутні. Подібні настанови можна дізнатися і від неврологів, проктологів, гастроентерологів. Варто прийняти факт, що організм у 40 – не той, що в 20, і "чек-ап" з допомогою консультацій і цільових направлень сімейного лікаря має ввійти в звичку про те, як людина дбає про себе, незалежно від того, чи її статеві хромосоми ХХ, чи ХY. 

Всі смертності: 20% – це екологія, 20% – генетика, 10% – система охорони здоров'я, 50% – це спосіб життя. – Всесвітня організація охорони здоров'я

Тривалість життя в Україні на 12 років коротша, ніж в інших країнах Європи. Про це в грудні 2021 сказала на прес конференції директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України, академік НАНУ Елла Лібанова й додала, що «неприпустимим способом життя більшості наших чоловіків пов'язано те, що у нас різниця 10-11 років у тривалості життя чоловіків і жінок». Хоча б одну хронічну хворобу мають 37% чоловіків і 47% жінок у віці понад 50 років – дані Національного центру комплементарної та інтегративної охорони здоров'я США (NCCIH). Жінки частіше хворіють, однак рідше помирають передчасно – зумовлено ставленням до власного здоров’я і фізіологією.

Якщо чоловік переживе цей вік – зростає ймовірність досягти 65+. Про який вік говорить співрозмовниця студії ГІТ Оксана Кузяків і чому? Дізнайтеся з лаконічного відео:

ДОСЛІДЖЕННЯ: За даними дослідження Університетського медичного центру в нідерландському Ґронінгені, рівень концентрації рецептора ACE2 в організмі чоловіків вищий, ніж у жінок. Цю відмінність між статями науковці помітили, коли вивчали можливий зв'язок між рецептором ACE2 та хронічною серцевою недостатністю. А саме він є своєрідним "порталом", через який коронавіруси, що викликають хвороби COVID-19, SARS та MERS, потрапляють до організму. До слова, цей рецептор ідентифікують як у легенях, так і в яєчках, завдяки чому яєчка теоретично можуть бути мішенями для вірусу. 

ТРОЩА ПОБРЕХЕНЬКИ: фейки про гаплик здатності до зачаття чоловіків і дітородності жінок "після щеплення", на жаль, популярніші за дописи лікарів про невакцинованих згорілих під апаратами ШВЛ вагітних і породіль. І хоча науковці не поспішають із глобальними висновками щодо постковіду, ще в червні 2021 року в журналі «Human Reproduction» оприлюднили докладне дослідження, що доводить, що саме COVID-19 завдає шкоди сперматозоїдам у 25-30% випадків. Не вакцина, а вірус! З огляду на підвищений ризик порушення сперматогенезу, вчені рекомендують пацієнтам репродуктивного віку із COVID-19 проходити ретельне спостереження за репродуктивною функцією та параметрами сперми. З цього випливає, що

чоловіки, які хочуть зачати дитину, повинні вакцинуватися», – запевняє доктор Міріам Сафрай з медичного центру Хадасса в коментарі The Times of Israel.

Імунна система жінок здатна чинити дещо сильніший опір збудникам, ніж чоловіча. Пов'язано це передусім із жіночим гормоном естрогеном, а ось тестостерон (який є і в жінок, а у чоловіків у значно більших обсягах) такими властивостями не наділений. Крім того, "тестостерон, збільшує виробництво сім'яної рідини, але також сприяє розвитку раку простати. Він впливає на серцево-судинну систему таким чином, що вона є більше продуктивною на початку життя, але прискорює розвиток гіпертонії та атеросклерозу пізніше", – пояснює Девід Джем. І це універсально відображається на чоловічому здоров’ї незалежно від країни й походження. Перевагу імунної системи жінок у боротьбі з вірусними інфекціями у порівнянні з чоловіками, за словами вірусологів, можна спостерігати й у випадку інших захворювань, приміром, грипу чи звичайних застуд. Натомість жінки, своєю чергою, частіше страждають на аутоімунні захворювання.

Зібрані ще у червні 2020 року дані дослідницької ініціативи Global Health 50/50 вказували на те, що хоч жінки так само часто заражаються коронавірусом, як і чоловіки, але саме в чоловіків хвороба частіше має тяжкий перебіг. Співвідношення рівня летальності між жінками і чоловіками, згідно з даними із понад 20 країн, – один до двох. За матер'ялами німецького Інституту імені Роберта Коха (RKI), у Німеччині в усіх вікових групах аж до 70-79 років внаслідок коронавірусної інфекції помирає щонайменше удвічі більше чоловіків, ніж жінок.

Різке зростання рівня смертності у чоловіків розпочинається у віці 40-44 роки, тоді як у жінок – після 55-59 років.

Згідно зі статистичними даними щодо Волині, найбільше людей померло від хвороб, що пов’язані з системою кровообігу – це, наприклад, атеросклеротична хвороба серця, цереброваскулярні хвороби, інфаркт головного мозку тощо. Загалом від такого роду недуг на Волині за 13 років (2007-2019) померло більше 122,4 тис. людей. 

  • Понад 12 тисяч волинян за 13 років (2007-2019) померли від різного роду травм, отруєнь та дії певних зовнішніх чинників. Найбільше смертей зафіксували у Луцьку – 1,7 тис. З них 1,38 тис. – чоловіки, 341 – жінки, 56 – діти.
  • Через самогубства, випадкове отруєння та дію алкоголю, утоплення, падіння на Волині померло ще 12,18 тис. людей. Серед померлих більшість – чоловіки (майже 1,38 тис.). Окрім того, через ці ж причини померла ще 341 жінка та 56 дітей.
  • Найбільше летальних випадків були пов’язані з самогубствами. Від цього загинуло майже 2,2 тис. людей за 13 років (2007-2019). Тільки у Луцьку зафіксували 284 смертельні випадки. Серед померлих більшість – чоловіки (225). Ще 59 – жінки, п’ятеро – діти.

РАДИМО ДО ПЕРЕГЛЯДУ: Ігор Романенко, генерал-лейтенант у відставці, кандидат військових наук, доктор технічних наук, професор. Заступник начальника Генерального штабу ЗС України (2006-2010 рр). Про добровільний військовий облік жінок, чоловіків, яким за 60, територіальну оборону й нагальне для українців. Ведуча – Ярослава Савош.