Витяг із розмови у студії ГІТ між ведучою Ярославою Савош та гостем Андрієм Куциком.

У мене була можливість зробити щеплення в Польщі, коли минув деякий час з пір як я перехворів. Реєстрація була дуже зручною. Реєструєшся онлайн у найближчому до помешкання пункті. Одразу після другої дози отримав сертифікат в паперовому та електронному вигляді. Потім подорожував до Норвегії, трохи хвилювався, був мандраж, чи мене пустять, хоча нічого не мало б бути всупереч. Цікаве спостеження, ще не знаю, як це назвати, туристична дискримінація нехай. Прочитав у документі, що якщо я нерезидент ЄС, але маю сертифікат від ЄС, то я можу приїхати до Швеції або Норвегії. Якщо я українець, не громадянин держави ЄС і маю сертифікат про щеплення український, то навіть будучи студентом у Польщі, Чехії, будь-де в ЄС, я б усе одно не міг в’їхати в скандинавські країни.

Якщо в Португалії весь останній рік не можна було на вулиці з’являтися без маски, то в травні цю вимогу ліквідували в Польщі. В транспорті помітно, що масками й респіраторами вже нехтують. На момент нашої розмови в Польщі провакциновано двома дозами 49% населення.

«Я про це не знала, мені про це ніхто не сказав».

Моя подруга, також з досвідом участі в закордонних проєктах, через недостатню поінформованість провакцинувалася коронаваком. Коли я запитав, чи розуміє вона, що ця вакцина не є в переліку сертифікованих для перетину ЄС, дівчина відповіла: «Я про це не знала, мені про це ніхто не сказав». Перший аспект дійсно стосується того, що треба захистити себе, але другий – для подорожей, щоб в’їжджати в держави Євросоюзу безперешкодно. Медики роз’яснюють протипокази, дають інструкції. Я погоджуюсь, що вакцини може банально не бути в пункті, та й час обмежений.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ наше 18-хвилинне інтерв'ю із лікаркою-неврологинею про постковідний стан у молодих людей.