Осінь – традиційно час епідемій, застуд і загострення хронічних недуг. Цьому сприяють перепади температури, скорочення світлового дня, зниження захисних сил організму, осінній авітаміноз та інші чинники. Медики стверджують: саме в осінній період імунітет “складає іспит” на міцність, тому й організм людини по-різному реагує на осінню погоду. На додачу триває пандемія COVID-19, інфекційний період набирає обертів до усього ще й проявляються алергії. Тому важливо, щоб кожен знав про характерні симптоми, що супроводжують COVID-19. Деякі з них збігаються і їх можна сплутати зі звичайною застудою, грипом або алергією.

Дуже часто симптоми інфекції SARS-CoV-2 та хвороби COVID-19 можуть нагадувати симптоми загострення алергічних захворювань. Симптоми алергії варіюються від легких до важких і можуть бути сезонними або зберігатися протягом року. Зазвичай хворі на алергію борються з такими симптомами: нежить, чхання, кон'юнктивіт та сльозотеча, які не є типовими симптомами інфекції SARS-CoV-2. Деякі алергії часто проявляються висипаннями та шкірними реакціями. У разі серйозної алергії можна також спостерігати стискання у грудях і задишку, зокрема у пацієнтів з розвиненою астмою.

До симптомів алергії зазвичай не відносять лихоманку, яка є одним із найважливіших диференціюючих факторів. Ми також не спостерігаємо болю у горлі або м’язах, які були зареєстровані у людей, інфікованих SARS-CoV-2. Тому пам'ятайте, що кожен випадок захворювання на COVID-19 може бути дуже індивідуальним. У більшості інфікованих людей з’являються симптоми від легкого до середнього ступеня. Основними попереджувальними ознаками захворювання від нового коронавірусу є лихоманка, втома та сухий кашель. І тут головне не втратити дорогоцінний час: не займатися самодіагностикою та самолікуванням, а звертатися до фахівців, каже лікар загальної практики – сімейний лікар ЛЦПМД Лариса Ращинська.

Дивитися з 00:07 – 03:13

«Осінь вступила в права і дощами і похолоданням, це все таки осінь і вона дає можливість респіраторним захворюванням прогресувати. Пам’ятаймо, що є коронавірусна інфекція і це серйозно, ця інфекція не фейк, не міф, є багато хворих людей, але ніхто не відміняв і нашу, волинську, застуду. Є особливості нашого місцевого клімату, тому надлишкова вологість, дощі дають про себе знати. Люди, у яких скомпрометовані ніс, бронхи, горло – є найбільш чутливими до цього. Але не потрібно вдаватися паніці і ставити собі діагнозів. Якщо є різкий початок захворювання: висока температура до 39 градусів, лихоманка, озноб, слабість, пітливість, увесь цей симптомокомплекс, варто задуматися, чи це не COVID-19. Треба зателефонувати (!!!!) своєму сімейному лікарю і визначити порядок дій. Однозначно із температурою не рекомендується відвідувати медичні заклади. Бо є небезпека, що Ви є джерелом інфекції і можете заразити інших людей. Телефонну консультацію ніхто не відміняв. Вас вислухають, зроблять призначення, порекомендують, як діяти далі. Якщо ж все вказуватиме на серйозність вашого стану, то буде запропоновано пройти ПЛР-тест. Приїде спеціалізована бригада, зроблять мазок, і вже потім, знову ж таки, в телефонному режимі, за результатами тесту запропонують Вам алгоритм дій, включно до госпіталізації».

Знову ж таки – вдягайтеся по погоді. Пам’ятайте – одяг має буди комфортним, щоб у разі, якщо Вам буде спекотно ви могли б скинути зайву одежину, або навпаки. Також фахівці стверджують: неможливість протистояти ГРЗ і ГРВІ пояснюється браком в організмі деяких речовин, що містяться в звичайних продуктах. Для підтримки активності імунних клітин, які повинні постійно оновлюватися, частіше включайте до щоденного меню цитрусові, горіхи, крупи, цибулю, часник і фрукти.

Дивитися з 03:22 – 04:44
«Треба вдягатися по погоді, комфортно. Якщо Ви спітнієте в маршрутці, а там будуть відкриті вікна - ви неминуче простудитеся. Якщо Ви вдягаєтеся по погоді, дотримуєтеся масочного режиму, миєте руки, вживаєте протизастудні засоби, з народної медицини, вживаєте часник, цибулю, імбир зараз дуже потужно застосовується, лимон, калина, малина, цвіт липи, знову ж таки ніхто не відміняв вітаміну «С» хоча би в дозі 500 мг., то однозначно ризик застудитися у Вас буде менший»
Здоровий сон – одна з головних запорук нашого здоров’я. Це чудова підтримка імунітету. Тому намагайтеся спати не менше восьми годин на добу, провітрюйте перед сном кімнату та не наїдайтеся на ніч.

Дивитися з 04:50 - 05:10

«Висипайтеся, багато джерел кажуть, якщо є перевтома і недосипання, то людина стає більш чутлива до усього, бо немає належного відпочинку в організмі. Тому це будує більш нестабільну імунну систему».
На другому році пандемії, побутує хибна думка, що захворіти на COVID-19 можуть тільки літні люди. Заразитись можуть люди будь-якого віку, тому всі мають дотримуватись заходів захисту від вірусу. Літні люди та хворі на хронічні захворювання перебувають в зоні підвищеного ризику.

Дивитися з 06:46 - 10:15

«Були і є групи ризику. Це люди, які мають хронічні і поліорганні захворювання. Наприклад цукровий діабет, - каже Лариса Ращинська. Захворювання не однозначне, зачіпає багато систем і органів. Основне – погіршує кровотік. У людей з діабетом усі процеси в організмі відбуваються повільніше. Цим людям варто уникати місць масового скупчення, не ходити без маски – незалечно чи то COVID-19, чи то простий грип. Люди із серцево-судинними захворюваннями. Хронічні захворювання органів дихання. Курці також у групі ризику. І не грип, не COVID-19, а саме ускладнення від цих хвороб становить загрозу, бо легені у курців не ідеальні. Це стосується не лише любителів тютюну, а й прихильників електронних сигарет і клієнтів кальянних».
І вкотре лікарі нагадують – не займайтеся самолікуванням. Трапляється так, що за перших симптомів недуги, які пов’язують із COVID-19, люди починають лікування антибіотиками, не враховуючи, що вірусні пневмонії з їх допомогою цієї групи препаратів не лікуються. Антибіотики потрібні на етапі приєднання бактеріальної пневмонії, - кажуть лікарі. Тому наголошують про необхідність консультації із лікарем. Доцільніше, кажуть фахівці, перевірити прокальцитонін (маркер бактеріальної інфекції і ризику ускладнень), здати ОАК (загальний аналіз крові), СРБ (с-реактивний білок), Д-димер (діагностика тромбозу), а не КТ ОГП - це дослідження знадобиться трохи пізніше, а можливо взагалі не знадобиться. Зараз лікарі всього світу стурбовані занадто частим і невиправданим використанням антибіотиків і збільшеною у зв'язку з цим проблемою – антибіотикорезистентністю. По суті, люди помирають не від вірусу, а від бактеріальних ускладнень, грибкових інфекцій, гіперергічної реакції організму на даний вид запалення.

І наостанок ще раз нагадуємо, що основний захист людини від COVID-19 – сукупність захисних механізмів, які допомагають організму протистояти вірусам та інфекціям. Простіше кажучи – імунітет. А його не можна купити в аптеці. Імунітет ми створюємо, коли піклуємося про себе кожен день, починаючи зі здорового харчування, регулярних фізичних навантажень і профілактичних обстежень. Бережіть себе і будьте здорові!