На Волині – нашестя гусені американського білого метелика.

Світлини павутинних гнізд цього шкідника у Старій Вижівці опублікував у фейсбуці Василь Поліщук.

Як зазначають на сайті Держпродспоживслужби, у 2018 році цей карантинний шкідник обмеженими вогнищами був присутній майже в усіх областях, крім Волинської, Закарпатської, Львівської і Рівненської. Тепер він поширився на Волинь і Рівненщину.

Якщо два роки тому метелика виявили у колишніх Гощанському та Здолбунівському районах Рівненщини, минулого року – в Сарненському районі на площі у 58 гектарів, то цьогоріч районні держадміністрації запровадили карантинний режим на площі 96,3 гектара.

На Волині карантинні режими щодо американського білого метелика вводили у 2020 році на території сіл Боратинської сільської ради Луцького району загальною площею 1081,13 га (с. Мстишин 376,82 га, с. Вербаїв 227,22 га, с. Лучиці 143,79 га, с. Коршовець 333,3 га) та на території с. Михлин та с. Загаї Городищенської сільської ради загальною площею 215,7 га. 

На території Волині цей карантинний організм вперше виявлений у 2019 році у м. Рожище. Карантинний режим було запроваджено на площі 1022,3 (територія всього міста).

У разі виявлення американського білого метелика радять звертатися до управління фітосанітарної безпеки головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Детальні консультації можна отримати за адресою: вул. Вахтангова 10В, м.Луцьк, Волинська область, тел. (0332) 77-24-03,e-mail: [email protected] 

Довідково.

Батьківщиною американського білого метелика є Північноамериканський континент. У 1939-1940 рр. шкідника випадково завезли з вантажем з Північної Америки до Європи (в Угорщину).

Історія розповсюдження метелика в Україні починається із Закарпатської області, де у 1952 році його вперше виявили. Після цього поступово шкідник розповсюдився в інших областях країни.

Американський білий метелик (наукова назва Hyphantria cunea Drury.) – карантинний шкідник, який пошкоджує 250 (за деякими даними понад 300) видів плодових, декоративних, лісових та інших культур. Особливо сильно ушкоджує шовковицю, клен, горіх, яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню, тополю та ін. При цьому в умовах нашої країни перше покоління шкідника майже завжди розвивається на шовковиці, а друге покоління – на клені, горіху, яблуні та інших плодових деревах.

Завдяки своїй здатності до утворення спалахів розмноження Hyphantria cunea – це надзвичайно шкодочинний вид. Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною. Таке пошкодження насаджень призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність плодових культур, захисна, декоративна, естетична функція зелених насаджень. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні. За підрахунками, проведеними під час наукових досліджень, одна гусениця шкідника 6-го віку може знищити за добу в середньому 4,3 см2 листя ясена, а гусениця 7-го віку збільшує цей показник до 8 см2. Звичка вести колоніальний спосіб життя (павутинні гнізда) несе особливу небезпеку для дерев, які ростуть окремо.

З метою знищення вогнищ шкідника одним з дієвих заходів є розробка і впровадження регіональних програм з локалізації і ліквідації американського білого метелика. Станом на 2018 рік розроблені та затверджені 5 таких програм (1 обласна, 4 районних) в Одеській, Полтавській, Харківській та Чернівецькій областях.

Держпродспоживслужба з метою проведення боротьби з карантинними організмами, обмежено поширеними в Україні (в т.ч і з американським білим метеликом) тоді звернулась до обласних рад з пропозицією залучатись до розробки та впровадження регіональних програм із локалізації і ліквідації цих організмів, а також підтримати пропозиції районних рад щодо виділення коштів для проведення фітосанітарних заходів.

Однак для вдалого знищення цього небезпечного шкідника громадянам необхідно не бути байдужими до стану навколишній насаджень і самостійно намагатись боротись з його розповсюдженням. Так, необхідно регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, ретельно оглядаючи крону дерева, особливо в 1-й декаді червня та у 2-й декаді серпня, коли з'являються перші павутинні гнізда гусениць I і II поколінь. Особливо ретельно оглядають шовковицю і клен ясенелистий, що ростуть на території або по межах саду, де зазвичай оселяється цей шкідник.

Виявлені гнізда, а іноді і яйцекладки необхідно зрізувати і спалювати разом з гусеницями, а ушкоджені й прилеглі здорові дерева та чагарники в радіусі до 50 м обприскувати пестицидами.

На сьогодні єдиним інсектицидом, який прямо вказує на використання в боротьбі з американським білим метеликом є Карате 050 ЕС, к.е. (лямбда-цигалотрин, 50 г/л). Препарат застосовують для обробок неплодоносних садів, декоративних насаджень і лісосмуг в розрахунку 0,2-0,4 л/га. Обприскування проводять в період вегетації двічі. Однак боротись з гусеницями метелика можна також іншими системними інсектицидами такими, як, наприклад, «Актара», «Дурбасан» чи «Золлон».

Препарати проти американського білого метелика слід використовувати з обережністю, тому що вони токсичні. Дуже важливо дотримуватись заходів безпеки та використовувати особисті засоби захисту.