Роман та Софія Єремеєви не можуть отримати доступ до управління активами покійного батька – бізнесмена Ігоря Єремеєва. Також вони не отримують дивідендів від діяльності компаній.

Про це в інтерв’ю «НВ Бізнес» розповіла Тетяна Єремеєва, вдова Ігоря Єремеєва, яка представляє інтереси їхньої доньки.

«За „легендою“ від колишніх партнерів, Ігор Єремеєв передав усе своє майно та активи у 2014 році в траст. Траст нібито дискретний, безвідкличний, та активи передані на 360 років, його бенефіціарами вказані діти. Але право управління, продажу активів, отримання прибутку має Довірчий власник», – каже Тетяна Єремеєва.

Тетяна Єремеєва разом із сином Романом подали позов до суду на Британських Віргінських островах, щоб визнати траст недійсним.

За словами вдови, колишні бізнес-партнери її чоловіка – Степан Івахів та Сергій Лагур – намагаються довести, що цей траст був створений ще за життя Ігоря Єремеєва у 2014 році. Проте оригінал установчого договору трасту нібито втрачено, і відповідачі не можуть його надати суду. Згідно з текстом копії договору, яка є у Єремеєвої, першим Довірчим власником трасту був сам Ігор Єремеєв. Після його смерті у серпні 2015 року ця функція перейшла до Сергія Лагура, а Протектором (Ревізором) став Степан Івахів. Спадкоємцям загиблого бізнесмена через суд вдалося змінити Довірчого власника. Проте вони не можуть отримати доступ до управління активами, які формально належать їм.

За словами Тетяни Єремеєвої, ситуація, що склалася, дозволить виводити зі складу акціонерів окремих компаній її дітей. Наприклад, наприкінці 2021 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) дав дозвіл Івахіву та Лагуру на викуп частки інших учасників W.O.G. Holding Limited. Тоді у WOG повідомили, що акціонери «планують скористатися переважним правом на викуп 25% у компанії».

Донедавна формальними власниками частки у групі WOG розміром 25% були діти Єремеєва – Роман та Софія. Інтереси неповнолітньої Софії представляє її мати Тетяна Єремеєва. Одразу після публікації рішення АМКУ, вона написала у фейсбуці, що спадкоємці нічого не продають, бо вже 7 років не мають доступу до своїх активів – вони передані в траст R&S Trust, створений на Британських Віргінських островах. Крім того, через особливості українського законодавства у сфері спадщини та певні дії колишніх бізнес-партнерів, пов’язані з вибором нотаріуса, вони не можуть повноцінно вступити у спадок. Тому цей продаж фактично відбувається за їхніми спинами. А рішення АМКУ буде оскаржено.

Також спадкоємці Єремеєва не отримують дивідендів від діяльності компаній.

«Бенефіціари трасту не мають жодного впливу на активи, діяльність компаній та отримання доходу з активів. До речі, на рахунку трасту немає зовсім коштів – нуль!» – сказала Тетяна Єремеєва.

До слова, всі співвласники групи «Континіум» минулого року залишили рейтинг «100 найбагатших українців» від журналу НВ та інвесткомпанії Dragon Capital.

«За нашими оцінками, компанія втрачала частку ринку та знижувала обсяги продажів, маржу на 1 тонні через конкуренцію з боку нелегальних або напівлегальних АЗС. А боргове навантаження на WOG залишається дуже високим», – пояснив Андрій Безп’ятов, директор аналітичного департаменту Dragon Capital.

Відбуваються й корпоративні зміни. Банкрутами у 2021 році стали дві важливі компанії групи – «ВОГ трейдінг» та «ВОГ рітейл».

Довідково.

Група компаній WOG – один із найбільших гравців на українському ринку світлих нафтопродуктів. У її складі понад 400 АЗК у всій Україні. Перша станція була відкрита у 2000 році. Також у її складі працюють нафтобази, кафе, продуктові магазини тощо.

WOG входить до групи Континіум, яка об'єднує й інші активи Єремеєвих, Івахіва та Лагура. Це, зокрема, виробництво молокопродуктів під ТМ «КОМО», будматеріалів «Євротон», нерухомість тощо.

Згідно зі свідченнями в суді, активи групи «Континіум» оцінюються в $600−800 млн.