Щоб вберегтися від хакерів, які взламують наші телефони, комп’ютери, поштові скриньки чи акаунти в соцмережах - то варто дотримуватися трьох головних правил.

Про це в ефірі телеканалу ГІТ розповів експерт із кібербезпеки Віталій Якушев.

Перше правило – оновлення. Оновлюйте все: телефони, комп’ютери, операційні системи, програми. Немає абсолютно безпечної ОС. Навіть якщо ви використовуєте Linox або unix-подібні системи – все одно їх оновлюйте. MacOS, Windows, Android, Apple-пристрої теж оновлюйте! Якщо користуєтеся розумними часами, телевізорами, пилосмоками, чим завгодно – все що у вас розумне, все що підключене до інтернету необхідно обов’язково оновлювати!

Друге правило – паролі. Вони всюди мають бути унікальними і складними. Щоб їх запам’ятати використовуйте менеджер паролів, який зберігає всі ваші паролі, а захищає їх єдиний майстер-пароль. Він має бути довгим, складним і змінюватися, але це легше ніж пам’ятати десятки паролів.

Третє правило – двохфакторна автентифікація. Це двокрокова перевірка – коли підключено отримання додаткового коду, бажано не через смс, а через спеціальний додаток, наприклад Google-ідентифікатор.

Дотримання цих рекомендацій дозволить зменшити ризик кіберзагроз на ваші гаджети до 80%.

Про кіберзагрози, які можуть чекати українців у 2022-му році дивіться у повному інтерв'ю з Віталієм Якушевим нанашому ютуб-каналі.