Католики в економічному добробуті відірвалися від православних, відповідно протестанти відірвалися від католиків.

Це констатує в ефірі ГІТу релігієзнавець, психолог, письменник, автор книги «Релігія має померти, або У кого ми повіримо після Бога» В'ячеслав Агеєв.

У зв’язку з цим релігієзнавець згадав працю німецького соціолога, філософа, історика, політичного економіста Макса Вебера «Протестантська етика і дух капіталізму».

«Цінності трьох гілок християнства виявилися дуже різними, – каже В’ячеслав Агеєв (на відео з 14:33 хв.). – Православ’я має справу зі значно архаїчнішими пластами. От якщо дивитися на українське суспільство, то православ’я, яке прийшло до нас із візантійськими ченцями, поширювалося в якійсь такій формі, де дуже високі стандарти служіння для мирян. Стандарти чернечі. Якщо ми, наприклад, сходимо в церкви Московського патріархату, то ми побачимо, що від мирян вимагається дуже-дуже багато всього: треба виконувати дуже багато заповідей, дрібних пересторог, молитов, різної практики. Католики із Середземномор’я, вони розслабленіші, можна навіть сказати, що вони більш пофігістичні. А коли зародився протестантизм, то одним з його наративів була боротьба з тим, що видавалося якимись перегинами католицизму. Оцією розкішшю, як в оздобленні храмів, так і розкішшю духовенства. Протестантизм протиставив за чесноти скромну працю, підприємливість, вміння чесно працювати на майбутнє, заощадливість. І ми бачимо, що історично протестантські країни дійсно в економічному добробуті відірвалися від православних, відповідно протестанти відірвалися від католиків».