Російські та білоруські сухопутні війська навряд чи атакуватимуть Україну з півночі, незважаючи на заяву олександра лукашенка 10 жовтня про те, що білорусь і росія погодилися розгорнути «Регіональне угруповання військ Союзної держави».

Про це повідомляється в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), пише Суспільне. Йдеться про стратегічне формування російських і білоруських частин.

«лукашенко заявив, що вони з президентом рф володимиром путіним 7 жовтня домовилися про неконкретизоване «розгортання» російсько-білоруського РГВ «у зв’язку з ескалацією на західних кордонах Союзної держави», але чітко не визначили параметри цього розгортання», — зазначили аналітики.

Відповідно до заяви лукашенка, в білорусь перекинуть понад тисячу російських військовослужбовців. Він також повідомив, що 8 жовтня почалося формування російсько-білоруського угруповання.

Російський компонент будь-яких формувань цього угруповання в білорусі, ймовірно, складатиметься з мобілізованих чоловіків або військовозобов’язаних низької готовності, зазначили в ISW. Вони, вірогідно, не становлять значної військової загрози для України.

Так, російський компонент угруповання, за даними аналітиків, складається з підрозділів 1-ї гвардійської танкової армії, 20-ї загальновійськової армії та повітряно-десантних частин. Це з’єднання, які зазнали великих бойових втрат в Україні та мають суттєво знижену боєздатність.

кремль може спробувати використати додаткові російські сили в білорусі, щоб утримати українські сили під Києвом і запобігти їхній передислокації для участі в контрнаступах, йдеться в аналітичному звіті.