Ще в 2021 був підготований проєкт постанови ВРУ про відзначення на державному рівні 80-річчя від утворення УПА. Законопроєкт зареєструвала народна депутатка від «Свободи» Оксана Савчук. Цю постанову зняли з порядку денного 6 вересня 2022 року.

Як прокоментував в ефірі ГІТ журналіст, письменник, ведучий Остап Дроздов, такі політичні рішення приймають «знеісторені» люди в українській владі.

«Україна і ніколи й не мала своєї державної політики власне в частині національної пам’яті і власне історії звитяжництва, історії перемог, історії збройного опору», — підкреслив він.

У багатьох сучасних видатних українців, в тому числі політиків та чиновників, все почалося з 2022 року:

«Для них весь феномен українського патріотизму є феноменом 2022. Вони чомусь вважають, що в 2022 році з отим повномасштабним страшним вторгненням у нас розквітла, піднялася вся патріотична хвиля, воно якось ніби нізвідки взялося»,  — зазначив Остап Дроздов.

На його думку, ця влада, яка опинилася на авангарді національного спротиву, може максимум адаптуватися і «мімікрувати» під тренд, а зараз він — патріотичний та радикальний.