Чи відновився ринок продажу сільськогосподарських земель, які зараз ціни на землю, в яких регіонах є найбільше охочих їх продати, — на ці та інші питання відповів в ефірі ГІТ генеральний директор агрокомпанії ІМК, ініціатор інвестиційного об'єднання Land Club Алекс Ліссітса.

Робота ринку землі сільськогосподарського призначення в нашій державі була призупинена з початку війни, оскільки не працювали реєстри. Лише з кінця травня можна було повернутися до купівлі-продажу земельних ділянок с/г призначення для фізичних осіб-громадян України.

«За останні 4-5 місяців було продано біля 100 тисяч гектарів землі, які по всій території України були зареєстровані. Більше всього, звичайно, продаються, або бажаючі продати землю в прикордонних областях: це Харківська, Сумська, Чернігівська області», — повідомив він.

Зараз, порівняно з початком відкриття ринку землі, бажаючих продати земельні ділянки є набагато більше, ніж бажаючих їх придбати. Ділянки, виставлені на продаж, втратили близько 30% від початкової вартості у зв’язку з війною.

В інвесторів, які зараз купляють земельні ділянки, на українських рахунках знаходяться суттєві кошти в гривнях, їх вкладають в землю, щоб зберегти.

Ціни на землю на західній Україні зросли, оскільки є менший ризик втратити земельні ділянки. Щодня відбувається порівняно небагато: по 100-150 транзакцій з продажу сільськогосподарських земель.