З приходом осені багатьох українців починає цікавити запитання: чи будуть переводити годинники на зимовий час? 2022 року ця подія традиційно станеться в останню неділю жовтня.

Про те як підготуватися до переведення годинників пише ТСН.ua.

Двічі на рік в Україні переводять годинники. Роблять це з двох причин: через існування традиції відповідності біологічного часу календарному та для економії електроенергії.

Коли переводять годинники 2022 року на зимовий час

В Україні традиційно годинники на зимовий час переводять в останню неділю жовтня. Тобто 2022 року потрібно буде це зробити в ніч проти 30 жовтня. О 04:00 ранку стрілки годинника переводяться на одну годину назад. А все тому, що взимку світає пізніше, а сутінки настають раніше, ніж у літній період.

Виробники почали встановлювати переведення годинників в електронних пристроях за замовчуванням, тому такі побутові прилади переводять час самостійно. А ось для механічних і таких, які не підключені до Інтернету, необхідне переведення вручну.

Часто переведення годинників приносить не лише фізичний дискомфорт, адже змінюються плани та потрібно проводити певні механічні дії, але й може негативно впливати на здоров'я людини. І щойно ви дізналися, коли переводять годинники 2022 року, одразу потрібно правильно підготуватися до цієї події.

Переведення годинника на зимовий час - як підготуватися

Як саме перехід на зимовий час може вплинути на здоров'я:

  • коли змінюються циркадні режими ("біологічний" годинник людини), збільшується ймовірність інфаркту, посилення неврологічних та серцево-судинних захворювань;
  • зміна режиму та нестача сну можуть спровокувати стреси, до цього потрібно особливо підготуватися емоційно чутливим людям;
  • також переведення годинників погано впливає на концентрацію та уважність людей.

Як підготуватися:

за тиждень-два до дати, коли переводять годинники на зимовий час, потрібно привчити себе прокидатися та йти до сну пізніше на 20-30 хвилин, також змінити час проведення всіх ритуалів, які пов'язані з цими процесами;

  • провітрюйте приміщення та більше гуляйте на свіжому повітрі - це допоможе наситити мозок киснем;
  • проводьте зранку розминку для м'язів;
  • використовуйте помірно ситний сніданок для "запускання" організму.

Так потрібно робити доти, доки ви не змістите свій "біологічний" годинник на годину пізніше.