У ніч на 30 жовтня о 4-ій годині за київським часом Україна перейде на зимовий час: стрілки годинників переведуть на одну годину назад.

Зміна часу в Україні відбувається разом з усім Європейським союзом і більшістю країн Європи двічі на рік: в останню неділю березня країна переходить на літній час, а кожної останньої неділі жовтня повертається на «зимовий».

Сезонне переведення годинників обґрунтоване необхідністю подовження світлового дня для економії електроенергії та ресурсів. Вважається, що саме зимовий час є природним і стандартним для певної території, а на літній час переходить, щоб робочі години максимально припадали на світлу частину доби.

При переході на стандартний час доба, в яку здійснюється перехід, має не 24 години, а 25, тоді як доба, коли здійснюється перехід на літній час (переведення годинників на годину вперед) має лише 23 години.

Переведення годинників в Україні регламентується постановою Кабміну від 1996 року.

Нині понад 110 країн світу переходять на літній і стандартний час. В Європі на літній та зимовий час переходять усі країни, окрім Росії, Білорусі та Ісландії. Зокрема, Росія відмовилася від переходу на «зимовий час» у лютому 2011 року. Так званий «літній час» закріпили як стандартний, а практику переходу на нього припинили. Відтоді «декретний час» в РФ не застосують.