Перша леді України Олена Зеленська подарувала Вселенському патріарху Варфоломію факсимільне видання Луцького псалтиря.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці «Луцьк – приємне відкриття».

Нагадаємо, Олена Зеленська перебувала у Стамбулі 2 жовтня. Там вона взяла участь в урочистій церемонії спуску на воду корвета типу «Ада», збудованого у Туреччині для ВМС ЗСУ та названого на честь гетьмана Івана Мазепи, а також зустрілася із Вселенським патріархом Варфоломієм.

Відомий у всьому світі Луцький псалтир є визначною книжною пам’яткою XIV століття.

Створив його настоятель Свято-Катерининського луцького храму отець Іван в 1384 році в річницю смерті правителя Волинської держави великого князя Дмитра-Любарта Гедиміновича.

Псалтир є рукописом на 211 пергаментних сторінках, написаним церковнослов'янською мовою з рисами волинсько-галицької говірки.

Сьогодні ця унікальна пам'ятка книжного мистецтва зберігається у бібліотеці Медичі Лауренціана у Флоренції (Італія), тому його друга назва Флорентійський псалтир.

Луцький Псалтир нині є не тільки духовною книгою, а й важливим історичним джерелом, факсимільне видання якого вперше здійснене у 2013 році.

Більше дізнатись про пам'ятки книговидання у Луцьку можна у Музеї книги (вул. Кафедральна,1) або Музеї історії Луцького братства (вул. Йова Кондзелевича, 5).