президент росії володимир путін підписав указ, в якому доручив уряду рф «прийняти у федеральну власність об'єкти використання атомної енергії» ЗАЕС, розташованої на тимчасово окупованій території України.

Про це повідомляється на офіційному інтернет-порталі правової інформації рф.

Згідно з документом, уряд росії має створити федеральне державне унітарне підприємство «Запорізька АЕС».

Перед цим путін підписав указ про публікацію тексту Конституції зі змінами на підставі законів про «прийняття до складу росії» «анексованих» територій України — маріонеткових «днр», «лнр» та захоплених частин Запорізької і Херсонської областей.

Довідка

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. З цього часу загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, викликаючи відключення енергоблоків та звинувачуючи у цьому ЗСУ.

З початку вересня на ЗАЕС на постійній основі перебувають два інспектори МАГАТЕ. Наразі електростанція не виробляє електроенергію, всі блоки переведені в режим «холодної зупинки».

30 вересня у кремлі відбулася церемонія «прийняття до складу росії» чотирьох територій України після проведення псевдореферендумів 23-27 вересня.

Протягом 3-4 жовтня ці рішення були підтверджені у російському парламенті та підписані путіним.