Український уряд ухвалив проєкт державного бюджету-2023 до другого читання, врахувавши пропозиції народних депутатів.

Про це розповів глава Кабінету міністрів Денис Шмигаль у Telegram-каналі.

Він зазначив, що тепер очікують на швидке голосування головного фінансового документа країни у парламенті.

Прем'єр розповів про основні зміни, які були внесені в остаточний варіант законопроєкту. Зокрема, знижено прогноз зростання ВВП на наступний рік до 3,2% замість 4,6%. При цьому очікуваний рівень інфляції зменшили на 2%, до 28%.

Також запропонували збільшити дохідну частину бюджету.

«Бюджет-2023 планується з урахуванням 1,3 трлн грн доходів. Завдяки скоригованим макропоказникам та податковим змінам пропонуємо збільшити дохідну частину на понад 50 млрд гривень», - пояснив він.

При цьому збільшили видатки до 2,6 трлн гривень. Вони стосуються виплати пенсій, ліквідації наслідків російської збройної агресії (будівництво, ремонти, купівля житла для громадян), наукової й науково-технічної діяльності, пільгових іпотечних кредитів для внутрішньо переміщених осіб.

У законопроєкті видаткову частину підвищили на 66,8 млрд гривень.

Шмигаль зауважив, що на оборону заклали близько 1 трлн гривень (понад 18% ВВП).

«Пріоритет №1 - безпека й оборона - залишається незмінним. Фінансуємо українську армію самостійно за рахунок внутрішніх ресурсів», - наголосив він.

В уряді очікують, що покрити видатки вдасться за рахунок допомоги країн-партнерів. Розраховують на залучення 38 млрд доларів.

«Отримаємо їх від ЄС, США, МВФ та інших донорів. Рухаємося в цьому напрямку і маємо всі підстави розраховувати на прогрес», - уточнив очільник уряду.