Армія росії після втечі з Херсона та правого берега Дніпра забрала гелікоптери з аеродрому «Чаплинка», який розташований на лівому березі головної річки України, свідчать супутникові знімки, які пізно ввечері понеділка, 14 листопада, опублікував проект журналістських розслідувань «Схеми».

Про це повідомляє Захід.нет

На супутникових знімках Planet Labs за 8 листопада видно, що на території аеродрому було 15 вертольотів різних типів. На кадрах за 12 листопада їх більше нема.

Окрім гелікоптерів на базі в Чаплинці окупанти мали іншу військову техніку та велику кількість боєприпасів. Депутат Херсонської облради Сергій Хлань повідомляв про удар ЗСУ по летовищу в ніч з 12 на 13 листопада – але офіційних підтверджень цієї інформації станом на ранок 15 листопада не було.

Про рішення російського командування відступити з правого берега Дніпра стало відомо 9 листопада. Окупанти змушені були втекти під тиском Збройних сил України, які тримали територію під вогневим контролем і регулярно знищували їхні склади і ланцюги постачання. Наразі окупанти зосередилися на лівому березі Дніпра.