Причиною затримки передачі Україні ударних дронів Gray Eagle стало те, що США розглядають можливість їх модифікації перед наданням нашій країні. 

Про це пише ua.news з посиланням на CNN.

Американські чиновники бояться не так ескалації з боку росії у відповідь на передачу безпілотників, як потенційної втрати технологій, стверджує CNN з посиланням на власні джерела.

«Це дуже дорогі системи, і є побоювання, що їх можуть збити», – сказав один зі співрозмовників видання.

Технології, про які йдеться, найімовірніше, стосуються можливостей візуалізації та збору розвідданих, а також датчиків.

Тому зараз розглядається можливість внесення певних змін у конструкцію Gray Eagle, щоб прибрати з них найбільш чутливі технології.

«Але ці речі потребують часу і є доволі складними», – сказав співрозмовник.

У США уже є подібний досвід: у березні The Wall Street Journal повідомляла, що з зенітних ракет Stinger видалили секретні компоненти, просто відкрутивши кілька гвинтів. Цього виявилося достатньо, щоб США могли передати їх Україні.

У червні стало відомо, що Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість продажу Україні чотирьох безпілотних літальних апаратів MQ-1C Gray Eagle, які можуть бути оснащені ракетами Hellfire.

Але у листопаді стало відомо, що США не нададуть Україні сучасні безпілотники Gray Eagle MQ-1C, оскільки у адміністрації президента Джо Байдена вважають, що це може призвести до ескалації конфлікту.