Правильне використання батарей може збільшити температуру в квартирі або будинку на 2 і більше градусів. Йдеться про найпростіші способи, без заміни радіатора.

А виправлення всіх помилок на етапі ремонту дасть ще більший ефект. Як змусити батарею гріти сильніше, розбирався OBOZREVATEL.

Як підвищити тепловіддачу батареї – циркуляція повітря

Для підвищення ефективності опалення необхідно забезпечити вільний доступ холодного повітря до радіатора та теплого – від нього. Для цього випливає:

  • не закривати радіатори декоративними екранами та шторами, не загороджувати їх предметами меблів;
  • встановити поряд з радіатором вентилятор, щоб повітря прямувало у бік кімнати (можна використовувати непотрібний кулер від комп'ютера, встановивши його під батареєю так, щоб повітряний потік прямував догори);
  • якщо радіатор глибоко втоплений у нішу під підвіконням, можна зробити у підвіконні прорізи та закрити їх декоративними гратами – це значно покращить конвекцію.

Відбивачі тепла – чи почне батарея краще гріти?

Самі собою тепловідбивні екрани не впливають на температуру батереї. Зате вони дозволяють грамотніше використовувати тепло, яке вже є в квартирі, і не витрачати його на "обігрів вулиці".

Відбивач тепла, по суті, створює бар'єр між холодною стіною та теплою батареєю. У результаті вздовж стіни утворюється додатковий шар, що утеплює, а блискучий екран відображає теплові промені, направляючи їх в кімнату. Так можна збільшити температуру на 2-3 градуси.

Як зробити теплоекран із фольгованого спіненого поліетилену :

  • купити матеріал у будівельному магазині, виглядає потрібний спінений поліетилен так (колір та товщина можуть бути різними):
  • вирізати прямокутник площею, що перевищує розмір радіатора;
  • встановити екран між стіною і батареєю фольгованою стороною назовні;
  • закріпити на стіні за допомогою двостороннього скотчу або рідких цвяхів.



Поверхня батареї – як покращити ефективність опалення

Насамперед, радіатор потрібно регулярно очищати від забруднень та пилу. Бруд знижує тепловіддачу на 7-10%. Рекомендується робити це щонайменше тричі на рік – у вересні, у середині зими та у травні.

Має значення та колір батареї. Темні поверхні – чорні чи коричневі – мають на 20-25% кращу тепловіддачу, ніж світлі. Однак перед фарбуванням радіатора новий колір потрібно обов'язково зняти всю стару фарбу.

На що звернути увагу при встановленні нового радіатора

Забезпечити хорошу тепловіддачу можна на етапі ремонту. Для цього потрібно:

  • утеплити стіни за батареєю;
  • встановити біметалічний радіатор, а не застарілий чавунний;
  • при монтажі радіатора зберігати відступи від стіни та підлоги не менше 0,5 см, від нижньої поверхні підвіконня – не менше 2,5 см вертикального відступу на кожен 1 см горизонтального виступу підвіконня над батареєю.

Щоб потім не довелося встановлювати фольгований екран за батареєю, краще відразу вмонтувати рифлені щити зі сталі. Також підійдуть базальтові плити з алюмінієвим покриттям.