Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець опублікував відео з катівнею, яку було виявлено на звільненій від окупантів території Херсонської області

Про це він повідомив у себе в facebook.

«Визволення від російських військових Херсонщини відкрило нові факти жорстокого поводження — жителі області піддавалися жорстокішим методам катування, ніж в тих областях, що раніше були під тимчасовою окупацією – Харківщина, Київщина, Чернігівщина», - йдеться у дописі.

Також він повідомив, що на території Херсонської області вперше були встановлені факти, що одночасно в камерах катівень тижнями цілодобово тримали чоловіків і жінок разом.

«Тортури, побиття, сексуальне насильство, але чоловіків і жінок разом — не тримали. При чому, їх не випускали тижнями. Навіть в туалет треба було ходити жінкам при чоловіках, а чоловікам – при жінках», - зазначається у дописі.

Також Лубінець наголосив, що у кожній камері були встановлені відеокамери для спостереження.

«Такий цілодобовий відеонагляд записувався зі звуком. На цьому окремо наголошують наші громадяни, які піддавалися тортурам, і пояснюють, що вони це чітко розуміли. Бо як тільки херсонці починали говорити про окупацію, то миттєво до камер забігали люди в масках і всіх жорстоко били», - написав він.

Окрім цього, у дописі наголошується, що у катівні була окрема камера, де тримали підлітків.

«Ми зараз встановлюємо їхній вік. Люди розповідають, що деякі хлопці виглядали приблизно на років 14. І хрестика, якого я вчора показував на відео, зробив 19-тирічний хлопець, який перебував тут — у катівні. В інших областях ми не виявляли камер для дітей чи підлітків. А тут — це не діяло», - йдеться у дописі.