15-річна школярка із Луцька Аліна Сичук створила експериментального робота-аватара.

Суспільному винахідниця розповіла: діюча модель пристрою рятуватиме життя саперам, які нині розміновують українські території.

Робота дівчина розробила разом із батьком – викладачем Луцького технічного університету Віктором Сичуком, який також викладає в Малій академії наук.

Робот виготовлений з простих матеріалів, каже Аліна:»ми рухаємо рукою своєю, а віддалений майбутній робот він виконує всі дії, які ми робимо рукою. Тобто цей робот буде під’їжджати до якоїсь міни або випадково, навіть, може на міну натрапити і вибухати».

Перш ніж приступити до роботи, каже Віктор Сичук, радилися із військовими та саперами. Вирішили розробити робот-аватар для розміновування одного виду мін.

«Є такі міни, які не можна перенести, бо вони детонують. Коли сапер підходить до цієї міни, то вона може спрацювати за метр-два. Цей робот бере вибухівку, до вибухівки під’єднано два дротики. Він ту вибухівку біля міни впритул ставить», – пояснює Віталій Сичук.

Під час розміновування українських територій фахівці застосовують телескопічну чотириметрову штангу, розказав Суспільному волинський піротехнік Віталій Гаврилюк. З його слів, робот-аватар допомагатиме їм у майбутній роботі.

«В нашій практиці попадаються вибухонебезпечні предмети, до яких самому саперу без відповідного засобу захисту небезпечно підходити. Тому цей робот був би дуже актуальним в плані того, щоб доставити вибухівку і знищити цей предмет на місці», – каже сапер.

Орієнтовна вартість майбутньої моделі робота – орієнтовно 15 тисяч гривень. Зі слів Аліни, щоб здешевити модель – більшість деталей зробили із пластику.

Експериментальну модель робота аватара батько та донька подали на європейський конкурс. Після цього планують зробити діючу модель, яка допомагатиме військовим у розміновуванні української території.