Мережами прокотилась хвиля невдоволення після звістки про експорт електроенергії в Європу в умовах її недостачі в самій Україні, яка виявилась недостовірною.

Цей фейк спростував в етері спецпроекту Громадського Інтерактивного Телебачення депутат, екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.

Він розповів: «Коли було вигідно, Україна експортувала електроенергію, це дійсно треба було робити. Було літо, в нас був профіцит енергії — ми виробляли набагато більше, ніж споживали у той час, — та пояснив, — саме тому, коли влітку в Європі склалась така кон’юнктура, що там були дуже великі ціни на електроенергію, туди був відкритий певний експорт української електроенергії в рамках європейського енергетичного співтовариства, нашої енергетичної євроінтеграції. Українська енергетика заробляла на цьому дуже непогані гроші. В першу чергу це державна компанія «Укренерго» і ці гроші мали піти на те, щоб більш потужною та стійкою зробити нашу інфраструктуру, закупити додатково вугілля, а також на компенсацію «Енергоатому», щоб ніхто не говорив, що треба піднімати ціну для населення».

Також Олексій зазначив, що фактично ціна електроенергії для населення збиткова для української енергетики:

«У нас зараз населення купує електроенергію, як товар і платить приблизно 15 копійок, — одразу уточнює, — в платіжках ми платимо 1,68 грн, але вона складається: з 15 коп. товару, ще 34 коп. додає «Укренерго» — це оператор системи передач, наша магістраль національна, ще 5 коп. абонентська плата за саму операцію купівлі-продажу і десь 90коп.-1грн — це послуги обленерго, цих операторів системи розподілу. В результаті ці 15 коп. отримує «Енергоатом», а собівартість виробітку цієї електроенергії для нього становить 60 коп. Тобто різницю в 45 коп. десь треба компенсувати — тому частину енергії він поставляє зі збитком населенню, а іншу частину продає за ринковими цінами, чим компенсує більш-менш ці збитки»

Після того, Кучеренко пояснив поточну ситуацію після розпочатих окупантами ракетних ударів:

«З 11 жовтня ніякого експорту електроенергії немає і бути не може в принципі. Є невеличкий перетік, яким ми політично підтримуємо братську Молдову із збитками для себе, щоб допомогти їй вистояти в боротьбі з агресором, бо її позиція дуже важлива для нас, щоб вона не хитнулася ні в якому разі в бік росії».

В підсумку депутат висловився відносно створення таких фейків:

«Нажаль, я бачу по мережах, людей штучно намагаються націлити на ту чи іншу компанію, звинувачуючи когось одного, наприклад: «ДТЕК у всьому винний!» або ще хтось. Це не так, це комплексна система для всієї єдиної енергосистеми і я можу сказати, що усі енергетики без виключення фахово спрацювали по ліквідації наслідків. Кожен виконав своє завдання і оці спекуляції сьогодні я розцінюю, як провокації від ворога».