За 9 місяців війни проти України прямі військові витрати Росії становлять приблизно $82 млрд. Такі розрахунки зробив Forbes.

Ця оцінка включає безпосередні витрати, які необхідні для підтримки військових дій. Але не включає стабільні видатки на оборону, або втрати, пов’язані з економікою.

В 2021 році всі бюджетні доходи Росії складали $340 млрд. Тобто РФ уже витратила чверть минулорічних доходів на військові дії.

Восени вартість витрат на війну для РФ зросла вдвічі. Зараз війна потребує щонайменше $10 млрд на місяць. 

Витрати на армію

Контрактним солдатам армії РФ обіцяють зарплату від 200 тис. рублів на місяць за війну в Україні, плюс додаткові виплати.

Загальні витрати на зарплату військових, які залучені до бойових дій, складають близько $2,7 млрд після проведення мобілізації.

Також в останні два місяці різко збільшилася кількість втрат серед військових РФ. Частково це теж пов’язано з появою на фронті непідготовлених мобілізованих.

Якщо влітку сума компенсацій, які мають виплачуватись загиблим і пораненим, оцінювалася в близько $1 млрд щомісячно, то за останній місяць війни вона перевищує $3,5 млрд.

Ракети, снаряди і амуніція

Основна стаття витрат армії під час війни – це боєприпаси і забезпечення військових.

За різними оцінками Росія в цій війні використовувала від 10 тис. до 50 тис. снарядів на день.

Середня ціна снаряду радянського калібру близько $1000. Отже тільки на забезпечення артилерії росіяни витратили понад $5,5 млрд. Але, якщо раніше це були боєприпаси, виготовлені в РФ, то зараз активно обговорюються можливі поставки з Північної Кореї.

Також по Україні ворог випустив понад 4 тис. ракет. Середня вартість однієї російської ракети складає $3 млн.

Також для утримання війська необхідно тисячі тон боєприпасів для стрілецької зброї, одягу, захисту солдат, палива, запчастин, їжі і медикаментів.

Втрати техніки

Найбільшими втратами серед техніки є танки і авіація ворога.

Росія втратила 278 бойових літаків, середньою вартістю $18 млн, та 261 гелікоптер середньою вартістю $10,4 млн.

Загальні втрати російської авіації в грошовому еквіваленті складають $8 млрд.

Також Росія втратила майже стільки ж танків, скільки мала на початок вторгнення (2 897 із приблизно 3 300 на 24 лютого).

Російський «ленд-ліз»

Значна кількість техніки, яку втратила РФ, потрапила у вигляді трофеїв до ЗСУ. 

За даними проекту Oryx, який відслідковує втрати сторін через фото і відеопідтвердження в інтернеті, українським захисникам вдалося захопити щонайменше 1953 одиниці важкого озброєння.

Загальна вартість військових трофеїв майже $2 млрд без урахування легкого озброєння і боєприпасів.