У Великому Обзирі, що на Камінь-Каширщині, відтепер не буде амбулаторії. Бо набагато кращий аналогічний медзаклад, що відповідає усім сучасним вимогам, діє у сусідньому селі Піщане. Відтак немає доцільності утримувати поруч дві однотипні лікарські установи.

Про це пише газета Полісся.

Згоду на внесення змін у структуру КНП «Камінь-Каширський центр первинної медико-санітарної допомоги» дав засновник, тобто Камінь-Каширська міська рада. Обговорення депутатами даного питання відбулося на бюджетній та гуманітарній комісіях і на сесії отримало одноголосну підтримку. Тож процес переведення закладу зі статусу амбулаторії в пункт здоров’я уже розпочато.

Щодо доцільності цього кроку керівник Камінь-Каширського ЦПМСД Ігор Соловей наводить кілька аргументів. Насамперед, наголошує: таке рішення відповідає вимогам медреформи, за якою структура первинки будується, відштовхуючись від кількості жителів у тому чи іншому населеному пункті. Крім того, до цього спонукають фінансові чинники. Але в даному випадку робиться акцент ще й на логічності.

«Немає сенсу утримувати у Великому Обзирі амбулаторію, коли у сусідньому Піщаному теж є амбулаторія. До того ж у Великообзирській АЗПСМ немає лікаря, — каже Ігор Петрович. - Так то воно так, але було б добре, щоб з такою логікою погоджувалися і місцеві жителі. А їх, зокрема у великообзирському кущі приблизно 750 осіб. Та ще десь пів тисячі у Верхах. У цьому селі діє пункт здоров’я, який входить до Великообзирської амбулаторії. Тепер обидва медичних підрозділи перейдуть у структуру Піщанської амбулаторії».
«Жителі Великого Обзира та Верхів не відчують ніяких змін в отриманні долікарської медичної допомоги. Адже медичні сестри та санітарка як працювали, так і працюватимуть на своїх місцях», — запевняє директор ЦПМСД.

Разом з тим він наголошує, що у Піщаному приміщення амбулаторії нове та збудоване за сучасними вимогами. Лише два роки тому було завершене його зведення в рамках державної програми «Розвиток сільської медицини». Витрачено на це приблизно 10 мільйонів гривень з державної казни. Відтак тут створені комфортні умови для праці та надання відповідної меддопомоги пацієнтам. Заклад забезпечений усім необхідним відповідно до табеля оснащення, передбаченого договором із НСЗУ. Тут є автомобіль, яким за потреби лікар може виїжджати на виклик. Слугує він і для доставки медичних засобів в амбулаторію.


Натомість у Великому Обзирі приміщення старе і не відповідає сучасним вимогам. Ще у 1950 році тут діяла ціла дільнична лікарня. З часом потреба у такій відпала. Кількість жителів у селі зменшилася, транспортне сполучення із райцентром дозволяло людям за потреби отримувати медичні послуги там. І лікарня стала амбулаторією. Згодом частину приміщень колишньої лікарні перестали використовувати. А в головному корпусі, де розміщується наразі АЗПСМ, лише підтримувався належний стан.

Теперішня медична реформа розставила свої акценти, запровадивши нові стандарти. Тобто тепер медзаклади обов’язково повинні відповідати певним технічним вимогам. А стан Великообзирської амбулаторії дещо не в цих стандартах. Крім того, тут немає лікаря. Як зауважує Ігор Соловей, лише частина жителів Великого Обзира (від загальної кількості трохи більше 60 відсотків) підписала декларації із лікарями Камінь-Каширського ЦПМСД. Зокрема із лікарем Піщанської амбулаторії декларації уклало 206 великообзирців. Ще 154 — із лікарями Камінь-Каширської амбулаторії.

Тож, як каже керівництво ЦПМСД, все склалося так, що у Великому Обзирі тепер буде пункт здоров’я. Працюватиме він за графіком, який погоджуватиме міськрада.