У Луцьку живе фальшивий генерал-полковник, громадянин Польщі Генріх Чеслав Костельний (Кошчельни). 

Про шахрая пише у журналістському розслідуванні український військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив», журналіст, письменник, блогер Олександр Коваленко (ZLOY_ODESSIT).

Генріх Костельний член НСЖУ, а також позиціонує себе як «керівник» «Польського товариства журналістів імені Юзефа Ігнатія Крашевського в Україні».

2013 року він створив громадську організацію ”Міжнародна асоціація журналістів ”Четверта влада”, до якої міг вступити будь-хто, навіть не будучи журналістом! Суть у тому, що після вступу новий член організації отримував посвідчення журналіста, що полегшувало отримання візових документів у консульських установах Республіки Польща. За надані послуги Генріх Костельний отримував грошову винагороду.

У 2016 році Костельний очолив обласний центр громадської організації «Всеукраїнський союз ветеранів АТО», який до нього очолював відомий український сепаратист, агент російських спецслужб, який перебуває зараз у розшуку та переховується в Росії – Ілля Ківа!

Цю організацію Ілля Ківа свого часу створив саме для того, щоб відмивати гроші, а також заробляти на гуманітарній допомозі.

Також Костельний неодноразово представлявся керівником Волинського штабу батальйону спецпризначення «Свята Марія». Батальйону відомого не стільки подвигами захисту України від окупантів, скільки скандалами викликаними махінаціями з гуманітарною допомогою!

Створюючи видимість громадської діяльності, фіктивний волонтер Костельний почав з 2017 року здобувати фіктивні нагороди, не державного зразка. І практично всі вони прикрашають його мундир генерал-полковника, створюючи для не посвячених видимість бойового, заслуженого генерала!

У 2017 році Костельний почав використовувати метод виклику співчуття у охочих жертвувати демонстрацією різноманітних жалісних листів від тих, хто страждає з проханнями про допомогу, а потім — листів подяки за надану допомогу. Костельний використовує дуже часто саме листи, особливо від дітей, як аргументацію та підтвердження у процесі збору благодійних коштів на території Польщі, які він нібито використовуватиме з метою придбання гуманітарної допомоги.

У 2018 році у Луцьку вибухнув скандал, коли волонтерів та ветеранів АТО у Луцьку обурило те, що Костельний вдягнув на себе військовий камуфляж і видавав себе за ветерана бойових дій.

З того часу Костельний носить в основному мундир генерал-полковника козацького війська, який не має жодного відношення до Збройних сил України, але люди, які не знають, сприймають його як військового.

Дивно, але Костельний проходить у Польщі за низкою кримінальних справ. Зокрема, у Польщі цього «волонтера» звинувачують за:

ст. 284 КК РП - присвоєння майна;

ст. 16 КК РП - вимагання повернення ПДВ;

ст.56 КК РП - надання неправдивої інформації до податкового органу;

ст. 62 КК РП – видача свідомо неправдивої фактури або користування такою статтею 565 КК РП – заподіяння шкоди комерційній компанії;

ст.270 КК РП - підробка документа;

ст.297 КК РП - вимагання кредиту

Але, незважаючи на такий рясний список звинувачень, Костельний безперешкодно відвідує Польщу і продовжує оббирати довірливих людей.

У Польщі Костельний пов'язаний із такою собі Анжелікою Ярославською (Сапега), яка видає себе за княгиню.

У 2019 році Анжеліка Ярославська нібито від імені Польщі відвідала так званий Міжнародний економічний форум, що проходив в окупованій Ялті з 17 по 20 квітня. Там вона представляла програму “Poland 3.0”, спрямовану на об'єднання польських річок, автомагістралей та залізниць в одну транспортну мережу та будівництво найбільшого в Європі транснаціонального логістичного центру у Гожичках, а також висловлювалася на підтримку створення спільної криптовалюти Росії, Індії та Китаю.

Крім того, Анжеліка Ярославська висловилася з приводу антиросійських санкцій, зазначивши, що:

  • взаємні санкції неефективні та завдають шкоди вільній торгівлі;
  • ведуть до посилення політичної напруженості;
  • підсилюють протекціонізм;
  • заохочують корупцію та зростання тіньової економіки;
  • викликали масове банкрутство польських фермерів.


Всі ці заяви ідеально вписувалися тоді в російську пропаганду про те, що санкції проти Росії шкодять насамперед країнам, які їх запроваджують, а не самій РФ, якій будь-які обмеження лише на користь.

У своєму Twitter, який пізніше сама Анжеліка і видалила, вона написала:

“Я пишаюся тим, що можу офіційно представляти Польщу на Міжнародному економічному форумі в Ялті”.

Але в МЗС Польщі тоді поспішили спростувати слова принцеси, заявивши, що Анжеліка Ярославська "офіційно не представляла" Польщу, а саме міністерство:

"Міністерство закордонних справ не було поінформоване про запланований від'їзд пані Ярославської до Криму".

Таким чином, Анжеліка Ярославська Сапега незаконно відвідала тимчасово окуповану Росією територію Криму, взяла участь у заході, який організується російським режимом, з метою легалізації окупації та виголошувала промови, які вторили тоді російській пропаганді про необхідність створення спільної валюти. При цьому нахабно брехала, що була офіційним представником Польщі.

У минулому синоптик Анжеліка ніяка не царська особа, а свій титул вона отримала завдяки шлюбу з князем Егоном Сапегою. Щоправда, буквально за кілька тижнів цей шлюб розпався, але Анжеліка продовжує досі використовувати для свого позиціонування приставку княгиня/принцеса.

Важливо розуміти і те, що на такому заході як Міжнародний економічний форум в окупованій Ялті не буває випадкових гостей. Практично всі запрошені це особи, котрі співпрацюють із російським злочинним режимом, або безпосередньо фінансово та політично від нього залежать.

Наприклад, того далекого 2019 року на заході була присутня Маріон Марешаль Ле Пен, онука Жана-Марі Ле Пена, засновника націоналістичної проросійської партії «Національний фронт». Зараз ця партія називається «Національне об'єднання», а її очолює Марін Ле Пен, дочка Жана-Марі Ле Пена, відома своїм затятим євроскептецизмом, лобізмом інтересів Росії в Європі і відкрито одержує російські гроші на політичну діяльність.

Також на заході були присутні Ірен Піветті та Віто Коменчіні з італійської «Ліги Півночі» Матео Сальвіні. Відомо, що ця партія також отримувала від Росії кошти на передвиборчу кампанію, а контактували з депутатами від партії представники російської військової розвідки, пов'язані з Владиславом Сурковим.

Варто згадати і Стефана Койтера, Удо Хеммельгарна, Вальдемара Хердта та Франка Пасемана з неофашистської «Альтернативи для Німеччини» (АдГ), яка також тісно пов'язана з російськими спецслужбами.

І ось у такій чудовій компанії виявляється польська принцеса.

Анжеліка Ярославська Сапега в політичному середовищі Польщі має покровителів, які представляють її проект «Польща 3.0» безпосередньо в Сеймі!

До таких відноситься Яцек Вілк, який є членом політичної сили «Конфедерація» і дуже відрізняється від багатьох польських політиків. Відрізняється незрозумілою та всеосяжною лояльністю до Росії. Або цілком зрозумілою?

Яцек Вілк неодноразово закликав до зняття санкцій із Росії, накладених за вторгнення в Україну та окупацію Криму. У 2018 році він, як не дивно, також брав участь в економічному форумі в окупованому Криму і так само, як нібито офіційний представник Польщі давав інтерв'ю російському пропагандистському каналу Sputnik.

Саме Яцек Вілк організував у 2018 році візит до Сейму Польщі депутатів німецької проросійської правої партії євроскептиків «Альтернатива для Німеччини», а у 2020 році він став одним із рупорів польського антивакцинаторського руху. Як відомо, Росія фінансувала антивакцинаторські рухи в інших країнах.

Тут слід зробити невеликий відступ та звернути увагу на те, що Анжеліка Ярославська Сапега очолила політичну партію «Біла троянда», опозиційну партії влади в Польщі, яка згодом трансформувалася у громадський рух, оскільки так і не змогла пройти реєстрацію.

Але важливим є те, що саме ця партія/громадський рух масово поширювали містами Польщі антивакцинаторську пропаганду.

Ще одним покровителем Анжеліки Ярославської Сапеги і, мабуть, основним є Богдан Венгжинек, президент дуже сумнівної організації Національний кластер інноваційних підприємств.

Богдан Венгжинек провів багато років у Сполучених Штатах Америки, а у 2005 році навіть був удостоєний престижної премії «Польської діаспори в США» як «Активіст року»:

«Він був видатним, надзвичайно активним польським громадським діячем та популяризатором польської культури в Америці, а також в Англії, Ірландії та Польщі».

Здавалося б, дуже значуща постать. Але, забавно те, що зв'язатися з ним неможливо, адже його акаунти в соціальних мережах не комунікують із незнайомими запитами, адреса електронної пошти Національного кластера інноваційних підприємств – неактивна, а наявні у відкритих джерелах номери телефонів – не відповідають.

Очевидно, що людина ховається від зовнішнього світу і виходить на зв'язок лише в тих випадках, коли це важливо та вигідно саме їй.

Цікаво й те, що офіс «Національного кластера інноваційних підприємств» знаходиться за тією самою адресою, що й «Польща 3.0» — вулиця Тварда у Варшаві.

Але куди цікавіше те, що у 2017 році Богдана Венгжинека було затримано за звинуваченням у тому, що він видавав себе за офіцера спецслужби ГРІМ, причому ветерана афганської війни, який нібито отримав тяжке поранення. Під таким амплуа він проникав у довіру заможних жителів Сілезії, пропонуючи охоронні послуги, а одержуючи доступ до їхнього особистого життя, потім починав їх шантажувати.

Кримінальну справу стосовно Богдана Венгжинека так і не розпочато, оскільки його жертви відмовлялися виносити факти особистого життя на загальне обговорення.

Загалом саме Богдан Венгжинек є як куратором Анжеліки, так і її вчителем. Адже практично всі хитрощі, якими користується Анжеліка, використовував протягом усього свого життя Богдан. Наприклад, велика кількість фото з відомими людьми, політиками та зірками шоу-бізнесу для створення видимості близьких контактів з ними.

Також Анжеліка Ярославська Сапега, так само як і Богдан Венгжинек любить роздавати нагороди, якісь медалі та грамоти, які не мають абсолютно ніякої ваги та значення і є більш сувенірними виробами. Але на контрольованих Богданом та Анжелікою інформаційних майданчиках, а також у соціальних мережах, про це пишуть як про якесь урочисте вручення.

Але на цьому зв'язку й контакти Анжеліки з представниками проросійських сил та особистостей, пов'язаних із російськими спецслужбами, не закінчуються. 

Сергій Вікторович Дворянов – президент Міжнародного дипломатичного клубу "Amicability" ("Добросусідство"), виконавчим директором Російсько-Корейської Ділової Ради, автор і ведучий програми "Діалог цивілізацій" на "Баланс-ТВ", автор і ведучий програми "Формула ймовірності" на ЛДПР -ТВ, голова Комітету зі ЗМІ Асамблеї народів Росії, посол Миру у Федерації за загальний світ.

Але не варто обманювати себе. Всі ці його посади та діяльність мають не гуманітарний характер, а виключно прагматичний, оскільки він виконує функції куратора агентів впливу російської військової розвідки.

Прикриваючись різного роду гуманітарними місіями, він роз'їжджає світом і розширює агентурну мережу, вербує агентів, роздає цінні вказівки і формує їх порядок денний.

Зокрема, Сергій Вікторович Дворянов координує діяльність низки політиків з партії «Альтернатива для Німеччини». Наприклад, йдеться про Гуннара Ліндеманна, депутата парламенту федеральної землі Берлін від партії «Альтернатива для Німеччини», відомого тим, що він брав участь практично у всіх заходах Росії, що проводяться на тимчасово окупованих територіях.

У 2018 році Гуннар Ліндеманн відвідував тимчасово окупований півострів Крим у складі делегації «АдГ», потім взяв участь у так званому економічному форумі в Ялті, в 2019 р. розміщував окупований Донецьк і т.д.

Іншим курованим Сергієм Дворяновим обличчям є Бруно Бен Мубама, колишній віце-прем'єр Габона.

Крім того, Бруно Бен Мубама отримала нагороду «Посол миру» у Москві імітації «Організації Об'єднаних Націй», фейкової структури створеної Сергієм Дворяновим, а так прийняв православ'я, перебуваючи в Москві, причому Сергій Дворянов його супроводжував часом релігійної церемонії.

І це лише небагато персонажів, якими займається Сергій Дворянов. Але знаєте, що найцікавіше? Практично з ними з усіма має регулярні контакти та зустрічі Анжеліка Ярославська, беручи участь практично у всіх заходах, у яких беруть участь і вони.

Тобто, за якимось дивним і незрозумілим збігом, Анжеліка Ярославська бере участь у тих же заходах і постійно контактує з тими людьми, які є як агентами російської розвідки, так і безпосередньо розвідниками.

Нагадаємо, Анжеліка Ярославська потрапила не просто у 2019 році на економічний форум у Ялті, а потрапила на захід, де чужинцям не місце. Захід, де зібралися люди, завербовані російськими спецслужбами.

Ось Анжеліка Ярославська позує із Бруно Бен Мубама на форумі в Ялті.

А ось Анжеліка Ярославська і Гуннар Ліндеманн позують на саміті WHD, організатор якого так само курується Сергієм Дворяновим. До речі, у 2021 році аморальний і безпринципний Гуннар був удостоєний «Глобальної гуманітарної премії» від WHD.

А тепер вишенька на торті.

Що в Ялті, що в Лондоні на саміті WHD, поряд із Анжелікою Ярославською завжди були не лише агенти російського впливу, а й їхній безпосередній куратор Сергій Вікторович Дворянов.

Анжеліка Ярославська та Сергій Дворянов
Анжеліка Ярославська та Сергій Дворянов

То хто ж ти тоді, польська лжепринцеса? Чи не спочатку проект російських спецслужб, який дуже швидко розкрутили в Польщі, впровадили у шляхетну родину Сапег для отримання титулу, завдяки чому зараз на всіх рівнях користуються?

У міру того, як шахрайство Анжеліки Ярославської приносило її злочинній групі дохід, вона не лише розширювала ареал своїх операцій, виходячи за межі Польщі та обманюючи людей у ​​Великій Британії, США і так далі, у неї почали з'являтися співучасники-спадкоємці.

Таким став молодий чоловік Макс Кіпріан Медер (Max Cyprian Meder), який спочатку виконував функції секретаря Анжеліки, а потім його стали вести по тій же лінії розвитку, надаючи абсолютно порожній посудині видимість якогось наповнення.

Макс Кіпріан Медер
Макс Кіпріан Медер

Коли Анжеліка Ярославська зосередилася на шахрайстві у Великій Британії та США Макса перенаправили в Україну. Тут він заміняв Анжеліку, контактуючи з уже нам добре знайомим Генріхом Костельним.

Створюючи видимість гуманітарної допомоги Україні, Макс Кіпріан Медер та Генріх Костельний забезпечували Анжеліку необхідними фейковими фото- та відеоматеріалами, а для надання важливості та вагомості цієї діяльності лже-генерал навіть вручив Максу лженагороду.