У понеділок, 7 листопада, обмежать електроспоживання у м. Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській, Полтавській областях. В цих регіонах мережа зазнала найбільших пошкоджень. Для стабільної та збалансованої роботи енергосистеми треба скоротити споживання на 30%.

Про це повідомляє НЕК «Укренерго».

З 6.00 і до кінця доби будуть введені в дію графіки планових обмежень. Окрім того, обленерго можуть проводити екстрені обмеження споживання, застосовуючи графіки аварійних вимкнень.

«Такі заходи необхідні, щоб уникнути дефіциту та не допустити перенавантаження високовольтної інфраструктури», – пояснюють в «Укренерго».

Планові та аварійні вимкнення – заходи стабілізації роботи енергосистеми, які доповнюють одне одного.

«Рішення щодо введення графіків погодинних вимкнень в окремих областях діє до того моменту, коли диспетчер того чи іншого обленерго бачить в себе на моніторі різке одночасне збільшення споживання електроенергії. Для того, щоб вберегти електромережі від додаткових аварій, він ухвалює рішення про застосування екстрених заходів, тобто графіків аварійних вимкнень (ГАВ) на території області. Коли надмірне споживання та загроза перенавантаження мереж минає, замість ГАВ продовжують діяти графіки погодинних вимкнень (ГПВ). Саме з цієї причини електроенергія може зникати не в ті години, які заявлені енергетиками у вашій місцевості, а вимкнення тривати довше, ніж заявлено», – розповідають енергетики.

Нагадаємо, що об’єднана енергосистема України зазнала масованих ракетних атак 10, 11, 17, 22 жовтня та 2 листопада. Для того, щоб якнайшвидше відновити енергоживлення у той час, поки проводяться оперативні ремонтні роботи, залучаються резервні схеми живлення. Але вони не завжди витримують те навантаження, яке несла в мирний час енергосистема. Це головна причина, чому доводиться вдаватися до погодинних та аварійних вимкнень.