Білоруські спецназівці і десантники підуть воювати проти України, якщо такий наказ буде від їх військово-політичного керівництва.

Про це в ефірі Радіо НВ заявив директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь.

Я трішки знаю внутрішню обстановку Білорусі. Тому зараз ситуація така: спецназ і десантники підуть виконувати наказ, – заявив він.

На запитання, чи підуть білоруси виконувати наказ разом з росіянами або ж будуть певні окремі білоруські підрозділи Самусь відповів: 

Зараз відзначається дуже цікава деталь: раніше на всіх навчаннях союзної держави підрозділи білорусів і росіян діяли в одних замислах, операціях, але порізно. Зараз формуються батальйонні тактичні групи спільні. Тобто є, наприклад, білоруська народна тактична група, але вона може бути об'єднана в російський підрозділ батальйону тактичного. Очевидно, йде вже злагодження білоруських і російських підрозділів. Це все робиться досить інтенсивно і я думаю, що якщо буде йти дійсно проведення наступальної операції з боку Білорусі , то росіяни і білоруси вже будуть діяти разом. Там, насправді, інтеграція білоруського офіцерства, особливо старшого, вона надзвичайно  висока з росією, бо фактично всі старші офіцери закінчували академію в росії. 

Зі слів експерта, всі білоруські офіцери старшого віку або були завербовані ФСБ, або піддавалися спробі вербування. 

Якщо ж піде лукашенківська мобілізація, то білоруси можуть показати реальне своє відношення до білоруського режиму і до України. А от спецназ і десантники підуть. Звісно, вони будуть знищенні, їх переріжуть, але в них немає цього розуміння, що до їх є ненависть. Вони думають, що тут є групка нацистів, а вони допоможуть українцям звільнитися від цього ярма... Цих спецназівців і десантників тримають в інформаційному вакуумі і виховують досить закритими з точки зору розуміння ситуації, – додав Михайло Самусь.