В Україні проведуть масштабну заміну ламп розжарювання на світлодіодні. Це необхідно для того, щоб скоротити навантаження на енергосистему.

У Міністерстві економіки повідомили, що уряд планує провести заміну 50 млн ламп розжарювання на нові світлодіодні енергоощадні. Зокрема, Єврокомісія профінансує закупку близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України. Про це повідомила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Згодом у своєму Twitter вона написала:

Ми профінансуємо близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України. Коли 50 мільйонів таких лампочок буде доставлено з нашими партнерами, це заощадить 1 ГВт (електроенергії) — річний обсяг виробництва (блоку) атомної електростанції! У темні часи ми стоїмо разом із нашими українськими друзями

Як повідомила перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко, наша держава найближчим часом запровадить програму безкоштовного обміну для населення: застарілі лампи розжарювання можна буде обміняти на нові світлодіодні. Це має суттєво скоротити навантаження на енергосистему.

Перший віцепрем'єр-міністр запевнила:

Такий простий спосіб, як заміна ламп живлення на енергоощадні ЛЕД-лампи, може допомогти нам споживати на 7-10% менше електроенергії в момент пікового навантаження. Найближчим часом Мінекономіки представить детальну інструкцію, як можна отримати світлодіодні лампи — механізм буде максимально простим