Одне із найбільш складно прогнозованих джерел заподіяння шкоди – дерево, яке впало. З одного боку, здається, це досить рідкісна подія, але не в нашому середовищі. Тому часто перед штормом або взимку можна почути окреме попередження для водіїв щодо дерев. Дізнаємося, чим загрожує така подія, чи можна її попередити, де шукати винних, чи покриває цей збиток вартість КАСКО на автомобіль.

Чому вони падають?

Часто втрачають «рівновагу» старі рослини, хворобливі із прогнилою кореневою системою чи стовбуром. Зазвичай періодично господарські служби проводять огляд та спилюють ті дерева, які несуть за собою небезпеку.

За сильного шторму, вітру, складних погодних умов може впасти навіть молода міцна порода чи велика гілка, таке явище складно передбачити.

«Найгарячіша» проблема в зимовий період під час перепаду температурного режиму – обмерзлі крони. Вони несуть колосальну небезпеку не тільки машинам, а й людям, лініям електропередач.

Тому при значній зміні погодних умов краще взагалі уникати рослинності, ставити авто на відкритий простір.

Що робити, якщо впало дерево на машину?

Нічого складного в діях немає, тому їх легко запам’ятати:

  • Головне – не робіть самостійних спроб звільнити автомобіль, крім тих випадків, коли ви своїми діями можете врятувати людину.
  • Викличте поліцію, аби офіційно зареєструвати подію, у деяких випадках може знадобитися служба порятунку, пожежники.
  • Постарайтеся максимально зафіксувати те, що трапилося. Для цього сфотографуйте з різних ракурсів саму машину і дерево, таблички з адресами, людей, що стоять поруч, і автомобілі. За можливості візьміть дані у перехожих, які можуть стати потенційними свідками. Зробіть відеозапис або попросіть зйомку з камер у сусідніх магазинів.

Хто винен і з кого запитати компенсацію?

Звісно, найпростіше, якщо у вас є автострахування КАСКО, в якому цей збиток прописано. Тоді надавши докази можна розраховувати на компенсацію.

На жаль, страховка не у всіх є, тому пошук винних має розпочатися із визначення, до якого домогосподарства належить земля, на якій впало дерево. Це може бути приватна організація, ЖЕК, ОСББ, магазин, банк, інше. Проводиться експертиза для виявлення того, що рослина була дійсно аварійною. У такому разі можливо подати до суду позов про недбальство. Після довгого розгляду розраховувати на бажану компенсацію. На жаль, практично завжди цей варіант програшний, особливо, коли дерево було не аварійним, наприклад, обледенілим.

Компенсація за страховкою

Багато хто крім обов’язкового ОСЦПВ не використовує інші страховки, а даремно. Досить переглянути вартість КАСКО на автомобіль і порівняти ціни на ремонт та рішення буде очевидним. Для економії можна оформити не на рік, а хоча б на зимовий період, коли є великий ризик падіння дерев із бурульками, не кажучи про ДТП, які зростають.

У такому разі вам не доведеться з’ясовувати, наскільки аварійною була рослина, на якій території вона перебувала, витрачати час, нерви, гроші та сили на судові справи, які можуть безрезультатно закінчитися.