путін рано чи пізно отримає щодо себе судове рішення, а нам лише залишається припустити, яка країна захоче мати його на своїй території. Думками про те, де б міг відбувати покарання диктатор і чи потрібно його ув'язнити на території України поділилася юристка Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерина Рашевська.

Про це вона розповіла в ефірі Громадського інтерактивного телебачення.

Проблема в тому, що у Міжнародного кримінального суду немає власної в'язниці. Відбування покарання регулюється конкретними угодами, які укладаються Міжнародним кримінальним судом з одного боку і державами, які висловили бажання в себе прийняти міжнародного злочинця – з іншого. Наразі таких держав небагато. Серед них – держави-члени Міжнародного кримінального суду. Тобто, Україна подібних угод з цим судом немає, а для того щоб їх мати, треба ратифікувати Римський статут попередньо. Така угода є, наприклад, в Грузії, Фінляндії, Іспанії. Таких країн налічується десяток і що стане Островом Святої Єлени для путіна нам потрібно розібратися, зважаючи на норми, які передбачені у Римському статуті щодо відбування покарання, – зауважує Рашевська. 

Як розповідає юристка, у цих нормах передбачено, що злочинець повинен сидіти в тому місці, яке певним чином відповідає його походженню, громадянству і культурній ідентичності:

Тож коли ми говоримо про Грузію або Фінляндію, які досить близькі до рф, то нібито все виглядає з дотриманням прав і свобод засудженої особи. Також, щодо путіна, залишається певна лазівка, яка стосується його близьких родичів. Це, зокрема, його визнаної чи невизнаної дружини. Кабаєва знаходиться у Швейцарії з чотирма дітьми, які, за легендою, від путіна. Тож Міжнародний суд, який зважає на сімейні зв'язки злочинця – прагне такі зв'язки зберегти. Ви ж знаєте, що покарання у випадку путіна – це може бути як 30 років так і довічне ув'язнення, а бачити дітей йому нібито потрібно. Тому Швейцарія може бути такою державою, де б ця особа могла відбувати покарання, – додала вона. 

Також Катерина Рашевська розповіла, чи можуть путіна ув'язнити на території України:

Чи потрібен путін нам? Теоретично. розглядаючи можливість ратифікації Римського статуту, яка рано чи пізно відбудеться, то насправді – це такий тягар для наших платників податків, такі великі ризики, які Україні доведеться нівелювати власними ресурсами, щоб зберегти путіна на роки і не допустити самосуду над ним, що напевно хай собі краще їде в якусь іншу державу, – вважає експертка.