У Волинській області зареєстрували 2 випадки захворювання на кашлюк у одномісячної дитини та її мами. Це сталося вперше за два роки

Про це повідомили у Волинському центрі контролю та профілактики хвороб.

Дитина та мама з Камінь-Каширського району були госпіталізовані у Волинську обласну інфекційну лікарню. У немовляти важкий перебіг хвороби.

Як зазначають у Центрі контролю та профілактики хвороб, кашлюк – вкрай заразне захворювання дихальних шляхів. Найбільш характерною ознакою кашлюку є затяжний кашель. Хвороба легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.

Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят. У малюків кашлюк може проявлятися апное (тимчасовим припиненням дихальних рухів). Приблизно у кожної десятої дитини, яка захворіла на кашлюк, розвивається запалення легень, у кожного 50-го виникають судоми (у 3% немовлят). В 1 на 250 випадків (у 1% немовлят) вражається головний мозок (енцефалопатія). Ця хвороба і ускладнення можуть призвести до смерті дитини, пік смертності від кашлюку припадає на вік до 1 року.

Симптоми, зазвичай, з’являються через 7–10 днів після інфікування: помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель.