Для Волинської обласної психіатричної лікарні від благодійних організацій передали дві генераторні установки різної потужності, які будуть забезпечувати роботу закладу на випадок блекауту чи надзвичайної ситуації.

Як розповіла Суспільному директорка медустанови Людмила Юрко, нині заклад чекає на нові поставки, зокрема на ще п'ять пристроїв. Два генератори психлікарня отримала 23 грудня.

Ще два генератори невеликої потужності для закладу передали благодійники з Польщі. Наразі пристрої вже перетнули кордон. Один генератор, великої потужності – на 120 кіловатів – очікує Волинська обласна психлікарня найближчим часом. Установка забезпечить роботу харчоблока в разі блекауту.

«Нам управління охорони здоров'я виділило кошти на придбання бензину і дизпалива, а також на придбання потужного генератора на 120 кВт, але зараз є проблеми з пропуском фінансів у казначействі. Він уже замовлений, чекаємо коли казначейство проплатить», – каже Людмила Юрко.

Ще два генератори по чотири кіловати отримає структурний підрозділ обласної психлікарні, що в селищі Олика.

«По генераторах це великий прорив. Крім генераторів, нам також Червоний хрест передав прожектори на батареях. На кожен підрозділ буде і хоча б коридор освітлюватиме в разі відсутності електрики», – зазначила Людмила Юрко.

Один із двох генераторів, які вже доставили у заклад, буде забезпечувати роботу структурного підрозділу, де лікуються військовослужбовці, і дасть можливість заряджати мобільні телефони та інші ґаджети. Інший генератор подаватиме електроенергію до водонапірної вежі, аби за відсутності світла було водопостачання та водовідведення.

Наразі на лікуванні в обласній психлікарні перебуває майже на 120 людей більше, ніж заклад може утримувати. Попри те, що лікарня перевантажена, на надання допомоги пацієнтам це не вливає, каже Людмила Юрко. Додає: харчування забезпечене, також допомагають волонтери, які чи не щодня привозять допомогу.