У неділю, 6 лютого, у селі Озірці Луцького району сталася пожежа в житловому будинку – відбувся спалах сажі у димоході житлового будинку.

Про це повідомляє пресслужба ГУ ДСНС у Волинській області.

О 18:52 до Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу у дерев'яному житловому будинку, що у селі Озірці Луцького району.

На місце пожежі виїхав черговий караул 9 ДПРЧ ГУДСНС України у Волинській області. На момент прибуття рятувальників на місці займання встановили, що у димоході житлового будинку відбувся спалах сажі без подальшого горіння. Вогнеборці розібрали місце в стіні з якого виходив дим та пролили його водою, а також обстежили горище, аби не допустити поширення пожежі на покрівлю.

Чому потрібно чистити димохід?

Осідаючи на стінках димоходу, сажа згодом звужує наявний просвіт і заважає вільному проходженню диму. До того ж щільний наліт сажі не дозволяє стінкам димоходу повноцінно прогріватися, що загрожує зниженням тяги, проникненням диму всередину приміщення.

Існує ризик загоряння сажі в димоході внаслідок високої температури. Такий розвиток подій загрожує початком розтріскування стінок димоходу, що поступово призведе до повного його руйнування. Але і це ще не все. Іскри, які будуть вилітати з димоходу, можуть стати джерелом пожежі, що вкрай серйозно.

Cажа – це продукт неповного згоряння палива, що містить близько 90% вуглецю. Температура горіння сажі близько 1100 градусів і може досягати 1200 градусів. Горіння сажі при такій температурі не дуже тривале і нагадує швидше спалах або, як його ще називають, «вибух» в димоході. Практично жоден димар не може витримати такої високої температури. Майже всі димоходи, після такого спалаху, необхідно ремонтувати або замінювати (існують димоходи здатні витримати до десяти таких спалахів). Зрозуміло, що єдиним порятунком в даній ситуації є чистка та обслуговування димоходів печей камінів. Тому щоб ваше вогнище давало тільки тепло, затишок і спокій необхідно запросити сажотруса.

Погані показники тяги також можуть мати погані наслідки, адже вони можуть привести до отруєння чадним газом. Тому, щоб вберегтися від виникненням пожеж, спричинених спалахом сажі і для підтримки постійної працездатності систем трубопроводів необхідно проводити профілактичні заходи, що перешкоджають утворенню нальотів з сажі!

Рятувальники закликають: упродовж усього опалювального сезону слід очищати димарі та печі від сажі, щоб не сталося її займання.