Знайти збіг допоміг радянський кінематограф.

Прийшовши в Україну, загарбники вирішили помітити свою техніку символами латинського алфавіту. Серед них часто зустрічаються – «V» та «Z». Згідно з поясненнями Міноборони країни агресора, це нібито частини пропагандистських фраз на кшталт «За перемогу», пише Телеграф.

Деякі росіяни висунули свої версії, звідки взялися ці символи. Так, російський політик Ілля Яшин помітив такі символи у фільмі «17 миттєвостей весни». Телефільм вийшов ще в 70-х і був присвячений історії розвідника СРСР у найвищих ешелонах нацистів.

І якщо використання символу «Z» у фільмі не розкривається, то дві сріблясті стрічки на формі СС – це особлива відмінність – «шеврон старого бійця«. Його носили ті члени НСДАП, які підтримували нацистів до приходу до влади Гітлера в 1933 році.

Зазначимо, що в Росії розгорнулися одразу дві течії – публічна підтримка путінської політики з використанням такої символіки та рух противників військових дій Росії в Україні, які виражають фізичний протест проти такої підтримки.

Як і нацисти, російська влада обіцяє «мир і безпеку» покірному народу.

У Чехії символіку «Z» вже хочуть прирівняти до свастики та заборонити. Все частіше виникає порівняння сучасної Росії та фашистської Німеччини. В інтерв'ю Германа Герінга психологу знайшли навіть «рецепт» того, як росіян привели до війни.