В ефірі ГІТ у спецпроєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» українська письменниця, педагог, громадська діячка, член Національної спілки письменників України Лариса Ніцой висловила думку, як стати для росіян іноземцями.

Якщо ми надалі будемо будувати біполярне суспільство, де раша не знатиме, що ми окрема країна, Раша знов прийде визволяти Україну, бо ми братній народ, переконана гостя студії.

Тому, щоб такого сценарію уникнути варто вибудувати бар’єр.

«В нас є своя мова. От тому придумавши такий мовний фронт, мовний бар’єр, українізувавши український простір, українське телебачення повністю тотальну українізацію провести в країні. Ми утвердимося для московитів як іноземна країна, ми утвердимося для інших країн, які сьогодні нам допомагають, бо вони бачать оцю несправедливість, оці мордування», – наголосила письменниця.

Лариса Ніцой також вважає, що нам треба підкреслити, що ми зовсім інший народ, завжди ним були. Не тридцять років тому ми виникли, а завжди були: ми дуже древній народ, з древньою історією.

«І щоб повернути собі місце серед світової спільноти, ми повинні спочатку виокремитись як україномовна нація зі своєю окремою культурою, мовою, історією, традиціями. І мовна ознака — найголовніша при цьому ознака», — додала вона.