Майже три чверті населення Росії підтримує війну з Україною, відчуваючи такі позитивні емоції, як гордість, радість, повага, довіра та надія.

Про це свідчать дані двох опитувань, проведених групою незалежних російських соціологів з інтервалом у півтора тижня – з кінця лютого до середини березня. Результати надійшли до редакції «Радіо Свобода».

Ця думка різнилася залежно від віку, зазначають автори дослідження. Росіяни, старші за 35 років, частіше висловлювали почуття гордості, поваги та надії. Респонденти віком до 18 років були більш схильні до образ і розчарувань. Двоє з п'яти росіян висловлювали занепокоєння війною, і про ці почуття найчастіше повідомляли молоді росіяни. Росіяни в середніх вікових групах (від 25 до 44 років) частіше повідомляли про почуття тривоги та страху щодо військової агресії. Більш інж половина опитаних віком від 55 років підтримують війну з Україною.

Відмінності між першим і другим опитуваннями показують збільшення кількості людей, що підтримують "військову операцію" та незалежність так званих "ДНР" та "ЛНР". У той самий час зростає песимізм щодо особистого фінансового стану у зв'язку з запровадженими щодо Росії країнами Заходу санкціями.

При цьому, як зазначають автори, результати другого опитування, проведеного 12–13 березня в період посилення державного контролю за засобами масової інформації та свободою слова, слід інтерпретувати з урахуванням можливого впливу страху та соціальної упередженості на ставлення до повідомлень.

Опитування також показали, що три чверті населення Росії дізнається про новини про війну з телевізора. З них 87 відсотків (і 64 відсотки всіх жителів Росії) – із державних телеканалів. 22 відсотки росіян користуються радіоприймачем для отримання новин, і лише один відсоток респондентів отримує доступ до інформації на коротких хвилях. Використання VPN для новин про “воєнну операцію”, за даними авторів дослідження, становить п'ять з половиною відсотків. З тих, хто взагалі використовує інтернет, щоб дізнаватися новини про війну, 37 відсотків не знають, що таке VPN. Ютубом користуються 11 відсотків респондентів, телеграмом – сім.

На думку соціологів, молоді росіяни у віці до 35 років з більшою ймовірністю будуть з деякою чи повною недовірою ставитися до новин про Україну порівняно зі старшим поколінням. Водночас автори дослідження зазначають, що молоді росіяни у віковій групі від 18 до 24 років частіше висловлювали байдужість до того, що відбувається в Україні.

Відповідаючи на запитання про те, як на них впливають дії президента росії, третина респондентів заявила, що твердо вірить, що Путін працює в їхніх інтересах, а ще 26 відсотків кажуть, що він певною мірою працює в їхніх інтересах. Загалом більшість росіян вважають, що було б краще, якби путін залишався президентом якнайдовше. Ця думка найпоширеніша серед телевізійної аудиторії. Росіяни, які покладаються на особисті зв'язки та цифрові платформи, сприймають президента інакше, йдеться у дослідженні незалежних російських соціологів.