Представники профільних правоохоронних органів  (Кіберполіції, Держспецзв’язку, СБУ, Національного координаційного центру кібербезпеки) установили, звідки і в який спосіб велася кібератака на регіональні новинні сайти України. Нацполіція відзначає низький рівень підготовки рашистських хакерів.

За повідомленням Нацполіції України, учора, 17 березня, в другій половині дня на головних сторінках сайтів, зокрема, й волинських, було розміщено так звані «георгіївські стрічки» і прапори окупантів.

Як поінформували колеги, у Волинській області у такий спосіб зламали сайти «Перший канал соціальних новин», «Буг», «Волиньinfa»,« Вісник», «Таблоїд Волині». Техпідтримка новинних ресурсів швидко відбила атаку, яку здійснювали через одну з найпопулярніших у Східній Європі трафіко-обмінну систему Redtram.

Всі волинські новинні сайти сьогодні працюють нормально.

У Нацполіції зауважують, що в результаті атаки не постраждали жодні персональні дані чи інформація, яка містилася на ресурсах. Першими результатами розслідування є ідентифікація мережі та серверів, які зловмисники використовували для атаки. І це своєю чергою свідчить про їхній низький рівень підготовки. Дії правопорушників будуть кваліфіковані як підтримка країни, яка вчиняє злочини проти людства та людяності.

Попри низький рівень підготовки зловмисників, українські кіберфахівці встановили, що підготовка та експлуатація вразливості рекламного додатка готувалася від початку відкритої російської агресії. Натомість за цей час Збройні сили України та територіальна оборона ліквідували понад 14 000 окупантів, а також більше 3 300 одиниць їхньої техніки.

Наразі загрозу ліквідовано, усі ресурси відновили свою роботу. Докази, зібрані під час розслідування, будуть використані для притягнення винних до відповідальності, зазначають у Нацполіції.