"Окремі реєстри функціонують, реєстрів речових прав не працює, дії щодо відчуження нерухомого майна не вчиняються. Разом з тим є нотаріальні дії, які вчиняються: заповіти, заяви, довіреності... Відповідно окремі реєстри працюють".

Про це повідомила в етері ГІТу в проєкті "Волинь на варті. Разом до перемоги!" 22 березня Надія Кузьміч, голова відділення нотаріальної палати України у Волинській області. Нотаріуси керуються постановою прийнятою 28 лютого 2022р. зі змінами. Це документ розроблений Кабміном про роботу нотаріату в період воєнного стану.

"Правочин щодо відчуження нерухомого майна не вчиняється, тобто це стосується купівлі-продажу житла, тобто реєстр речових прав не працює. Є багато ризиків, багато питань щодо укладення таких договорів. Зокрема можуть бути несанкціоновані втручання", - зазначила нотаріус.
Поради для тих, хто хоче орендувати житло:
"На сьогодні працює реєстр боржників. Відповідно ми можемо подивитися чи відчужувач майна не є в цьому реєстрі. Також можна подивитися чи нема податкової застави чи обтяжень. Можна укласти попередній договір, договір завдатку і нотаріус вивчивши ці документи зможе надати кваліфіковану пораду".
Крім цього Надія Кузьміч розповіла про те, як через нотаріуса можуть взяти кредит аграрії під посівну.
Усю необхідну інформацію люди мають змогу почерпнути зі сторінки відділення нотаріальної палати України у Волинській області у Фейсбук, а також чат-боту в телеграм-каналі @NotariusUaChatBot