Старший радник білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської, журналіст, громадський діяч Франтішек Вячорка дав в інтерв’ю в ефірі ГІТ у проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!».

 «Нещодавно ми отримали нові цифри опитувань громадської думки і вони показують, що білоруси не знають, що з їх території обстрілюють українські села і міста. Вони не знають, що російські танки виїжджають в Україну. Вони, багато-хто дивляться російські канали і вірять, що Зеленський бомбить Маріуполь», — повідомив він.

Зі слів Франтішека Вячорка, зараз велика проблема достукатися до свідомості білорусів, які були в анабіозі до 2000 року. Ті, хто брали участь в протестах в 2020 році, хто були на протестах і у в’язницях, дуже добре розуміють ситуацію в Україні. Це здебільшого жителі великих міст, а зокрема Мінська, де відбуваються найбільші і найсильніші протести. У провінціях Білорусі не розуміють масштабність війни в Україні та її загрозу для всієї Європи. Тільки ця частина Білорусі, звідки вилітають літаки, гелікоптери, ракети — вони це чітко відчувають, тому що кожну ніч не можуть спати, та нічого з цим не можуть вдіяти.

У Білорусі була внутрішня окупація до 2000 року, а зараз додалася ще й зовнішня — на вулицях міст з’явилися озброєні російські військові та техніка.