Про різницю психотипів та способів мислення росіян і білорусів розмірковував в ефірі ГІТ у проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» військовий психолог, письменник, публіцист Олег Покальчук.
 «Ми розуміємо, що всі уявлення про москалів як про людей треба по можливості обнулити, бо якщо Ви використовуєте цей підхід, Ви, м’яко кажучи, помиляєтесь, наражаєте себе на небезпеку. Що стосується білорусів — це є інша нація, інший народ, безумовно, не так криміналізована як москалі, з власними уявленнями про ідентичність, яка знаходиться під російською окупацією», — сказав він.
Олег Покальчук переконаний, що більшість білорусів не хоче втручання в нашу війну.
«Погана новина для білорусів, що армія у них невеличка і боєздатність їх достатньо низька. Тому військові розуміють, що крім численних втрат, оперативної обстановки радикально це аж ніяк не змінить. Але завдання москалів відтягнути на цю ділянку, що називається, скувати боями якусь частину українських сил», — підсумував військовий та соціальний психолог.
Загалом психотип білорусів не обмежить це вторгнення, на його думку.
Відповідаючи на питання чи можливо білоруську армію повернути проти російської, Олег Покальчук сказав: «Для того, щоб заколот був успішний, повинне бути переконання в успіху цього заходу і зрозумілих наслідках, які приречуть їх самих на смерть.»