Генерал-майор запасу Служби безпеки України Віктор Ягун в ефірі ГІТ у проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» проаналізував ситуацію в білоруських збройних силах та настрої опозиції.

«Лукашенко був змушений перед 21 числом (березня) демонстративно, з прапорами підтягнути до кордонів з Україною частину своїх військ. Це від 4 до 5 батальйонних тактичних груп. Це близько 5 тисяч чоловік… Вони там, біля кордону перебували. 21 березня вони підійшли на відстань 3-5 кілометрів і нічого не сталося», – прокоментував він.

Віктор Ягун зазначив, що перехід кордону військ Білорусі з Україною ні до чого, окрім остаточної поразки як диктатора, не призведе.

Умовними ворогами українці стали для білорусів умовно кажучи після 2020- 2021 року. Багато громадян схильні вважати, що українці самі створили собі проблему. В Білорусі великий протестний потенціал щодо дій керівництва держави. Також в армії відсутній бойовий досвід в його армії – за 30 років вони не брали участь у жодних бойових діях, а так звані миротворці – в жодній миротворчій операції.

«Білоруській опозиції вигідно, щоб білоруські війська перейшли кордон, розпочалися бойові дії. Це відкриє шлях до здачі частини військовослужбовців у полон українцям», – зазначив він.

З частини військовослужбовців, що здалися в полон, буде можливість сформувати боєздатні частини. Їх потім хочуть використати для можливого наступу з території України в Білорусь та скидання диктатора Лукашенка з його трону.