Воєнний експерт, полковник запасу ЗСУ Сергій Грабський в ефірі ГІТ у проєкті «Разом до перемоги! Волинь. Війна. День 32» проаналізував дії російської армії, допомогу союзників України та зробив прогнози воєнних дій РФ.

Динаміка наших оборонних спроможностей зростає. Вона полягає в тому, що ми отримуємо велику кількість техніки, яка дозволяє виконувати нам завдання: а саме протитанкове озброєння і тактичні протиповітряні комплекси. Україна також розпочала отримувати тактичні британські комплекси, які дозволяють нам підняти стелю ураження цілей до 6 кілометрів.

«Ми маємо ситуацію, за якої наші союзники будуть давати нам озброєння, але це займе час і в підготовці, і в розгортанні системи, і ремонті, й налагодження логістики доставки таких систем озброєння… Зараз наші союзники надають нам те, що можливо, те, що вимагає мінімум часу і людських затрат на вивчення: і Джавеліни, і Енлави (NLAW ), і найпростіші німецькі протитанкові гранатомети — вони є такого інтуїтивного рівня, що з ними можна розібратися буквально за день», — розповів Сергій Грабський. 

Воєнний експерт навів приклад: російська армія має на своєму озброєнні заявлених 13 тисяч танків. Ми знищили всього-на-всього більше 500 протягом місяця. Загалом це багато, але російська армія не втратила наступальний потенціал. Півтори-дві тисячі танків росіяни зможуть знайти і ці танки підуть на нас. 

«Ви бачите колосальну кількість техніки, яку ми вже знищили. Такого не було навіть за афганських часів (війни з Афганістаном). Ніколи після Другої світової війни російська армія не втрачала стільки особового складу і військової техніки. Це має нас тішити, але не заспокоювати», — підсумував воєнний експерт.   

 Перед початком війни , 23 лютого, Пентагон повідомляв, що росія зосередила 1500 танків на кордоні з Україною. З них ми знищили — одну третину, 500 танків. 

«Треба розуміти ще такий фактор, що якщо знищується чверть видів основної техніки, особового складу, ці підрозділи вважаються вже не боєздатними», — додав Сергій Грабський. 

Тобто ми фактично зробили небоєздатною армію вторгнення РФ. Але це зовсім не значить, що путін припинить наступ на Україну.