Громадський діяч, правозахисник, засновник ініціативи з відстоювання прав україномовних – «И так поймут!» Роман Матис дав інтерв’ю в ефірі ГІТ у проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» про участь в розробці мовного закону та мовну політику в Україні.

Ідеєю створення руху «И так поймут!» були сподівання на зміну ставлення українців до української мови і її важливості, розповів Роман Матис.

Формування підґрунтя на створення запиту на обслуговування українською мовою споживачів, заповнення українською мовою інформаційного простору — основа ініціативи «И так поймут!». Це мало б стати передумовою створення нового мовного законодавства.

«Фактично місія виконана, нам це вдалося. Тобто я як один із організаторів та співавторів мовного закону можу це констатувати на сьогоднішній день», — сказав Роман Матис.

«Я думаю, що умовно кажучи, якщо би ми в 2004 році зробили активні дії в напрямку українізації інформаційного простору, то в 2014 році ми б не мали спроб захищати російськомовних в Україні», — підсумував громадський діяч.