Морально-психологічний стан російських ворожих військ та рівень мотивації особового складу окупаційних сил до участі у бойових діях залишається низьким та має тенденцію до погіршення.

Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України у ранковому зведенні станом на 6:00 четверга, 31 березня.

За наявною інформацією, у підрозділах 60-ї окремої мотострілецької бригади 5-ї загальновійськової армії Східного військового округу за невиконання наказу вести бойові дії відсторонено від посад двох командирів взводів. Для проведення роз’яснювальної роботи в район виконання бойових завдань підрозділу БТГр в Ясинівці Донецької області має прибути заступник командира бригади з військово-політичної роботи.

Численні випадки відмови продовжувати службу та небажання підписувати контракти строковиками зафіксовано у підрозділах Балтійського флоту, зокрема у 79-й окремій мотострілецькій бригаді 11-го армійського корпусу.

На території  білорусі зафіксовано рух російської військової техніки, ймовірно, з метою перегрупування підрозділів, а також створення резерву для поповнення втрат у живій силі, озброєнні та техніці угруповань, що діють в Україні.

На територіях Київської області, залишених ворогом, фіксують часті випадки мінування території та будівель місцевих мешканців.

Угруповання Сил оборони України продовжує проводити оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках. На всіх напрямках російського ворога успішно стримують ЗСУ, на деяких – наші війська здійснюють успішні контратаки.

Об'єднані сили у Донецькій та Луганській областях за добу відбили 5 нападів ворога. Наші воїни знищили 10 танків, 18 одиниць броньованої та 13 одиниць автомобільної техніки, 15 артилерійських систем. Ворог зазнав втрат живої сили.

Повітряні сили Збройних Сил України за попередню добу збили 7 повітряних цілей – 4 літаки, БПЛА та 2 крилаті ракети. Літаки ВПС продовжують наносити ракетно-бомбові удари по місцях скупчення техніки та живої сили ворога.

Керівництво РФ розглядає питання створення окупаційної влади на тимчасово окупованих територіях. За наявною інформацією, на території РФ здійснюють відбір працівників правоохоронних органів, прокуратур та судів, які планують відправити на територію України.

Для реалізації сценарію щодо створення на території Херсонської області чергової псевдореспубліки відзначається робота ФСБ росії, 652-ї групи інформаційно-психологічних операцій та офіцерів 12-го головного управління генштабу росії. Основний напрям діяльності цих підрозділів – так звана "роз'яснювальна робота" з місцевою владою та населенням. Інформаційний супровід здійснюють шляхом показу відеосюжетів з підставними особами.