Ексміністр закордонних справ України Володимир Огризко в ефірі ГІТ у проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» проаналізував українсько-російські переговори в Туреччині, наголосив, як потрібно готувати делегацію до переговорів.

«Можна говорити і робити красиві заяви, про нову глобальну систему безпеки, говорити про якісь гарантії… В Будапештському договорі (меморандумі) теж були гарантії – це не були гарантії, це були просто запевнення, які були просто в повітрі. А більше того сам гарант, Російська федерація, один із гарантів грубо порушив все те, що можна було гарантувати», — сказав ексміністр закордонних справ України.

Щодо складу української делегації на переговорах він прокоментував наступне: «Дивуюся, чому в нас досить дивовижний склад цієї делегації. Я не маю нічого проти пана Арахамії чи Подоляка. Але до дипломатії вони стояли так близько, як я до Місяця. Це доволі дивний склад делегації, яка в дипломатії має доволі незначний досвід.»

Потрібно готувати делегацію, давати їй такі інструкції, такі вказівки, які віддзеркалюють нашу державницьку позицію. «У мене склалося враження, що це був такий собі експромт на ходу і, власне, не розуміючи того, про що ми говоримо», – проаналізував ексміністр рівень підготовки української делегації до переговорів.

Єдиною темою, яка може бути на переговорах, доки війна не закінчилася – це припинення вогню, це гуманітарна допомога населенню, яке потерпає від орків.

«Поки з тієї позиції, що ми маємо вести наступальну дипломатичну лінію – доволі складно», – зазначив Володимир Огризко.