Станом на 06:20 п'ятниці, 4 березня, пожежу в учбово-тренувальному корпусі Запорізької АЕС у м. Енергодар ліквідовано. Жертв та постраждалих немає. Про це повідомляє ДСНС України.

Як повідомляє Запорізька обласна державна адміністрація, радіаційний фон на території Запорізької області станом на 7:00 лишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення.

Державна інспекція ядерного регулювання України інформує, що майданчик Запорізької АЕС захоплений військовими силами Російської Федерації. 

Персонал працює на свої робочих місцях, оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх експлуатацію згідно з вимогами технологічних регламентів безпечної експлуатації. 

Наразі охолодження ядерного палива на енергоблоках Запорізької АЕС забезпечується проєктними системами енергоблоків згідно з вимогами технологічних регламентів безпечної експлуатації. Втрата можливості охолодження ядерного палива призведе до значного радіоактивного викиду у довкілля. За наслідками така подія може перевищити всі попередні аварії на АЕС, включно з аварією на Чорнобильській АЕС та АЕС Фукусіма-Даїчі.

Слід нагадати, що окрім шести енергоблоків на майданчику Запорізької АЕС знаходиться сховище відпрацьованого ядерного палива, пошкодження якого внаслідок обстрілів теж призведе до радіоактивного викиду.